Politiek

Regiokandidaat GroenLinks-PvdA met wethouders in Den Helder

Adverentie

Den Helder – Veel inwoners in de Helderse Van Galenbuurt zouden hun huis verder willen verduurzamen, maar lopen hierbij tegen praktische problemen op. Wethouders Peter de Vrij (PvdA) en Tessa Augustijn (GroenLinks) gingen samen met fractieleden en regiokandidaat Paulien Gankema (Groenlinks-PvdA) de wijk in, om een onderzoek te houden onder buurtbewoners.

“Heeft u al stappen gezet om uw huis te verduurzamen? En wat zou u nog meer willen doen?”, vraagt kandidaat tweede kamerlid Paulien Gankema uit Amsterdam Noord. In het dagelijks leven is ze manager bij de organisatie Milieudefensie en is opgeleid als bioloog. In haar carrière was ze actief om grote multinationals als Shell, Tata, Ahold en ING aan te sporen tot stappen richting duurzaamheid. Vandaag de dag is het moeilijk voor te stellen dat ondernemingen naast winstprognoses niet ook dagelijks actief bezig zijn met de onderwerpen milieu en mens.

Duurzaam is nog vaak duur
“We willen ons huis wel verduurzamen, maar bij deze oudere woningen is dat niet eenvoudig” aldus een ouder echtpaar. “Een paar jaar terug vroegen we subsidie aan, en na maanden wachten kregen we te horen dat de pot leeg was. Dan geef je het teleurgesteld op. Ik heb het uitgerekend: dakisolatie, extra dikke ramen en nieuwe kozijnen, als je het niet zelf kunt kost het al gauw tienduizenden euro’s.” Veel buurtbewoners noemen ook dat er geen spouwmuren zijn, en die kan men dus niet isoleren.

Bouwloket
“Toen ik hulp aanvroeg, kreeg ik te horen dat je minstens drie maatregelen moest uitvoeren, maar bij mij konden er op dat moment maar twee, dan sta je gewoon met lege handen.” aldus een jongere huiseigenaar. De regels vormen dus soms een onoverkomelijke drempel. Op de vraag of inwoners weten dat bij het Bouwloket van de gemeente Den Helder gratis een telefonisch adviesgesprek kan worden aangevraagd en dat mensen ook een beroep kunnen doen op een Energie- of Warmtecoach wordt nog vaak ontkennend geantwoord. Ook de voordelige woonlening van de gemeente is nog onbekend.

Samen de wijk in

“Ik heb een paar lange gesprekken gehad zojuist” vertelt Aukelien Jellema (PvdA, waterschap Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier) uit Den Helder. Samen met fractievoorzitter Marije Boessenkool (GroenLinks) kijkt ze terug op een boeiend wijkbezoek. Beide partijen bezoeken in verkiezingstijd al jarenlang buurten. Deze zaterdag was voor het eerst dat Partij van de Arbeid en GroenLinks in Den Helder samen op pad gingen. De resultaten van het onderzoek worden als ze zijn verwerkt bekend gemaakt.

Lijstkandidaat Paulien Gankema is enthousiast over het onderzoek: “Verduurzamen is essentieel maar kan ook ingewikkeld zijn. We moeten alle mensen meenemen, anders lukt het niet. Dit soort gesprekken helpt enorm.”

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

1 reactie

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button
%d bloggers liken dit: