Noord-HollandUitgaan

Bezoek de forten in de winter

Adverentie

Nog nooit waren in de winterperiode zoveel forten open voor publiek. Op zaterdag 14 december is een ontdekkingstocht met een gids door Fort Harssens, onderdeel van de Stelling Den Helder. Aanmelden kan via https://stellingdenhelder.nl/rondleidingen-fort-harssens/

Een intensieve periode van herbestemming naar nieuwe eigentijdse functies, het onlineplatform forten.nl en de nominatie van voor UNESCO Werelderfgoed zorgden ervoor dat forten steeds meer in de belangstelling staan. Fortexploitanten grijpen daarom de kans om niet alleen van april tot en met september, maar ook in de wintermaanden geopend te zijn. Zo staat het unieke linie-erfgoed ook rond de kerst midden in de maatschappij en vormt het een decor voor sfeervolle winteractiviteiten.

De forten bieden anno 2019 een breed scala bedrijvigheid. Al die activiteiten trekken almaar meer publiek. De verhalen, de sfeer, de rust en de natuur maken, samen met het enthousiasme en de authenticiteit van de ondernemers, van de forten trekpleisters waar mensen graag tijd doorbrengen. En dankzij de verruimde openstellingen van de fortondernemers, kan men nu ook in de winter op deze prachtige locaties terecht. Warme choco bij het houtvuur, winterdiners, proeverijen, kerstmarkten of winterfairs. De waterlinies leven als nooit tevoren. Op winterforten.nl staat het complete aanbod.

Bijna één groot UNESCO Werelderfgoed
Nederland telt tien waterlinies, verdedigingslinies bestaande uit forten en bunkers met een ingenieus systeem van dijken en sluizen. Een daarvan, De Stelling van Amsterdam, is sinds 1996 UNESCO Werelderfgoed. En een andere grote waterlinie, de Nieuwe Hollandse Waterlinie, is genomineerd voor de status van Werelderfgoed als uitbreiding op die Stelling van Amsterdam. Naar verwachting zullen deze twee linies in 2020 een groot Werelderfgoed vormen.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button