Hollands KroonJeugd

Kinderen uit Hollands Kroon tegen cybercriminaliteit

Adverentie

Hollands Kroon – De kinderen die via de online game Hackshield de afgelopen weken zijn opgeleid tot cybercrime agent, hebben bewezen dat ze de actuele gevaren van cybercrime herkennen. Ook hebben ze geleerd hoe zij hier het beste op kunnen anticiperen. Dankzij de kennis die ze via deze online game hebben opgedaan, zijn ze bovendien in staat om hun omgeving en familie te wijzen op de actuele risico’s van cybercrime.

Deze week is de top 4 bekend geworden. De nummer 1 is officieel digitaal gehuldigd door de burgemeester en de wijkagent tot beste Junior Cyber Agent van Hollands Kroon. De nummers 2 tot en met 4 hebben mooie Hackshield gadgets in ontvangst mogen nemen die de boa’s op corona-proof wijze hebben overhandigd.

De afgelopen weken werden de kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar in Hollands Kroon via HackShield uitgedaagd en opgeleid tot lokale cybercrime-agenten. In korte tijd hebben zich 44 kinderen in Hollands Kroon voor HackShield aangemeld. In deze online game-omgeving leren kinderen via een basistraining en aanvullende opdrachten, hoe ze online gevaar kunnen herkennen én voorkomen. Ook leren de kinderen spelenderwijs hoe ze hun omgeving hiertegen kunnen beschermen. Het spel zorgt voor een gedragsverandering bij de ouders/verzorgers van de spelende kinderen. In het spel moeten kinderen ook hun ouders/verzorgers beschermen tegen digitale gevaren. Ouders/verzorgers worden actief bij het spel betrokken doordat zij samen met de kinderen vragen moeten beantwoorden.

Groeiend probleem
De politie en burgemeester zijn enorm trots op de Junior Cyber Agents binnen de gemeente. Burgemeester Rian van Dam: “Cybercriminaliteit is een groeiend probleem binnen de samenleving. De digitale wereld ontwikkelt zich razendsnel. Dit zorgt voor nieuwe gevaren. Ook in onze gemeente merken wij dat internetcriminelen steeds actiever worden. Het is daarom belangrijk dat onze inwoners weten waarop zij moeten letten. Onze jeugd is de toekomst en daarom doen wij mee met Hackshield. Wij willen kinderen bewust maken van de online gevaren. Ook moedigen wij ze aan om hun kennis te delen met familie, kennissen en vrienden.”

Wijkagent Jan Martijn Stout: “Wat is het gaaf om lekker te gamen en de mensen om je heen te waarschuwen wat de risico’s zijn op internet. Ik ben heel blij dat de jeugd ons helpt!”

Hackshield heeft in 2018 één doel gesteld: een cyberveilige generatie die zonder zorgen op internet surft en de oudere generatie hierin helpt. Vanaf die tijd zijn ze stap voor stap bezig met de ontwikkeling van de game. Dit doen zij in samenwerking met politie, gemeenten, influencers en nog veel meer partijen. Ook het regionaal samenwerkingsverband Noord-Holland Samen Veilig (NHSV) vindt de aanpak van cybercrime en het vergroten van de cyberweerbaarheid belangrijk. Zo is HackShield ontstaan, waaraan 25 gemeenten in Noord-Holland meedoen en 50 gemeenten in heel Nederland.

Samen veilig
Hackshield heeft zichzelf in 2018 één doel gesteld: een volledig cyberveilige generatie die zonder zorgen over het web kan navigeren en de oudere generatie hierin kan helpen. Sindsdien zijn ze stap voor stap bezig met de doorontwikkeling van de game. Dit doen ze niet alleen, maar ook in samenwerking met politie, gemeenten, influencers en nog veel meer partijen.

Ook het regionaal samenwerkingsverband Noord-Holland Samen Veilig (NHSV) heeft de aanpak van cybercrime en het vergroten van de cyberweerbaarheid als een van de prioriteiten benoemd. Zo is de pilot HackShield en de gemeenten ontstaan waarin in totaal 25 gemeenten in Noord-Holland aan meededen. De pilot kwam mede tot stand na een subsidie aanvraag bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie (het CCV). Door de pilot in Noord-Holland is het aantal kinderen dat HackShield speelt in een stroomversnelling gekomen. Daarnaast zijn de ervaringen uit de pilot in een digitaal handboek gezet die ook weer gebruikt en aangevuld wordt door andere gemeenten. Zo is een bijzondere publiek-private samenwerking ontstaan. De ministeries van Justitie en Veiligheid en Binnenlandse Zaken zijn enthousiast over de pilot en tekenden met Noord-Hollands Samen Veilig en HackShield de overeenkomst ‘Citydeal Lokale Weerbaarheid Cybercrime’ om de game verder te ontwikkelen en breed over het land uit te rollen. Ook zullen twee hogescholen onderzoek gaan doen naar het effect van deze game. Inmiddels doen al meer dan 50 gemeenten in Nederland mee aan HackShield.

Ook Cyber Agent worden? Aanmelden kan via www.joinhackshield.nl. Hoe meer Cyber Agents, hoe veiliger de gemeente is.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button