Noord-Holland

Noord-Holland helpt gemeenten met versnellen woningbouw

Noord-Holland – De provincie Noord-Holland zet sinds twee jaar zo’n negentig experts in die gemeenten helpen bij het versnellen van de woningbouw. Met deze zogenoemde flexibele schil kunnen 31.000 woningen in de provincie vlotter gebouwd worden.

Inmiddels maken twaalf gemeenten gebruik van de beschikbaar gestelde capaciteit: Alkmaar, Amstelveen, Beverwijk, Den Helder Haarlemmermeer, Hoorn, Medemblik, Ouder-Amstel, Schagen, Texel Uitgeest en Zaanstad. Voor dit project zijn extra inhuurkrachten beschikbaar dankzij co-financiering van de flexibele schil.

Gemeenten kunnen aankloppen
Tot 2040 worden er in Noord-Holland ongeveer 230.000 woningen gebouwd. Deze moeten betaalbaar, duurzaam, klimaatadaptief en goed en snel bereikbaar zijn. Daarbij wordt ingezet op (nieuw-)bouw binnen al bebouwd gebied. Gemeenten hebben voor deze grote opgave niet altijd voldoende kennis en capaciteit in huis, met het risico dat geplande woningbouwprojecten vertragen.

Tijdelijk extra hulp bij bijvoorbeeld gebiedsontwikkeling, onderzoek en vergunningprocedures staat gemeenten bij om projecten te kunnen versnellen. Daarom worden de komende periode extra voorstellen uitgewerkt om inzet van de experts via de flexibele schil nog effectiever te maken.

Gedeputeerde Cees Loggen (Wonen): “Ik ben blij dat de inzet van kennis en ervaring waar dat nodig is bijdraagt aan de versnelling van bouwprojecten in de provincie. De grote hoeveelheid bouwplannen brengt bij gemeenten uitdagingen met zich mee waar soms een helpende hand geboden is. Die reiken wij hen graag aan.”

Toon meer

Jamie Verboon

Mijn naam is Jamie Verboon (20) studente aan het Mediacollege in Amsterdam. Tijdens mijn stage bij Regio Noordkop richt ik mij vooral op redactiewerk en radio. Ik ben bereikbaar via jamie@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button