Dry January: zeg ‘ja’ tegen een alcoholpauze

Kop van Noord-Holland – De dagen worden korter, we zitten meer binnen en je wil het thuis gezellig maken. Aan het eind van de middag een welverdiend glas rode wijn inschenken hoort bij deze tijd van het jaar, toch? Of is het stiekem een gewoonte geworden? In Control of Alcohol & Drugs en IkPas daagt iedereen uit om zijn alcoholgebruik in januari op pauze te zetten. Word bewuster van eigen drinkgedrag en ervaar wat een pauze doet voor de gezondheid. Wie doet er ook mee met Dry January?

Veel mensen drinken dagelijks alcohol. Dat kan variëren van 1 glas per dag tot (meer dan) 20 glazen per week. In Noord-Holland Noord drinkt 85,4% van de inwoners tussen de 18 en 65 jaar weleens alcohol (volwassenenmonitor GGD HN 2020). Van deze volwassenen is 10,8% een zware drinker; dat wil zeggen minimaal één keer per week zes of meer glazen alcohol op één dag voor mannen en minimaal vier of meer glazen voor vrouwen. Daarnaast valt 17,4% van de volwassenen in de categorie overmatige drinker; waarbij mannen meer dan 14 glazen alcohol per week drinken en vrouwen meer dan 7 glazen. Dit zijn de zogenaamde gewoontedrinkers met een hoge consumptie. Voor de meeste mensen ligt het aantal consumpties gelukkig een stuk lager.

Bewuster van alcoholgebruik
Vaak is alcohol drinken gewoontegedrag geworden. Een glas wijn of bier drinken is nu eenmaal lekker ter ontspanning. Maar wat als we in de maand januari helemaal geen alcohol drinken? Zou het moeilijk zijn om de alcohol te laten staan? Heeft het écht een positief effect op het lichaam? Met IkPas krijgt iedereen de mogelijkheid om zichzelf uit te dagen tijdens Dry January geen alcohol te drinken. Samen met duizenden anderen. Hierdoor worden mensen zich bewust van hun alcoholgebruik en is het besef groter dat dat glas wijn bij het eten meestal een gewoonte is en geen bewuste keuze. Daarnaast zijn vaak ook fysieke voordelen te merken, fitter voelen, beter slapen of zelfs wat gewicht verliezen.

In Control of Alcohol & Drugs
IkPas wordt in december en januari in regio Noord-Holland Noord uitgedragen door ‘In Control of Alcohol & Drugs’. Dit is een samenwerking van de 17 gemeenten uit Noord-Holland Noord, GGD Hollands Noorden, Veiligheidsregio NHN, LINK jongerenwerk, Brijder Jeugd en GGZ NHN. Via (sociale) media roepen zij zoveel mogelijk mensen op om mee te doen aan Dry January. Daarnaast zijn sinds deze week op straat IkPas posters te zien en wordt de actie gepromoot via diverse partners en zorgverleners.

IkPas helpt
Er wordt absoluut niet gevraagd om nooit meer alcohol te drinken, maar om alcoholgebruik op pauze te zetten. Succesvol pauzeren tijdens Dry January kan een uitdaging zijn. In die dertig dagen ligt er een dipje op de loer. bij aanmelding bij IkPas ontvangt iedereen tips, artikelen, recepten en badges die helpen en motiveren om de maand januari geen alcohol te drinken. Inschrijven voor Dry January verhoogt daarmee de kans op een succesvolle alcoholpauze aanzienlijk. Doe alleen mee of als team. Stimuleer familieleden, vrienden of collega’s om ook mee te doen. Zo wordt de uitdaging voor iedereen leuker en makkelijker!

Nieuwsgierig geworden? Aanmelden kan via www.ikpas.nl.

Mobiele versie afsluiten