Den HelderUitgaan

Jaarafsluiting Jazzclub Nieuw & Diep met Groeneveld Kwartet

Den Helder – Jazzclub Nieuw & Diep sluit het jazzjaar 2022 feestelijk af met een optreden van het Rinus Groeneveld Kwartet. Groeneveld loopt al decennia mee met zijn tenorsaxofoon. Hij behoort tot een select groepje saxofonisten, dat de ontwikkeling van de jazz in al zijn stijlen en stromingen heeft meegemaakt. Rinus kon in de jaren ’80 urenlang improviseren met zijn kompanen. “Hij speelde zo lang door, dat ik kramp kreeg in mijn handen en mijn stokjes niet meer kon losmaken zonder hulp”, liet oud-Focus drummer Pierre van der Linden zich ooit ontvallen na een dampend marathon optreden met Groeneveld in diens formatie “Advanced Warning”.

Groeneveld speelde regelmatig in Den Helder tijdens de destijds stampvolle Jazzweekends, maar vooral in het legendarische etablissement Galerie 33 aan de Spoorgracht, alwaar hij een ware cultstatus had opgebouwd met een heuse fanclub. Maar dat was toen. Nu speelt hij niet meer zo extreem lang, maar wel beter dan ooit, want er is bij hem nog lang geen sleet te ontdekken. Hij neemt een fijn ploegje muzikanten mee: Steve Althenberg op slagwerk, Cees van de Laarse op basgitaar en Cajan Witmer op piano. De heren spelen een heerlijk gevarieerd potje jazz weg op vrijdagavond 30 december 2022, waarin volop geswingd wordt.

Vele bekende en minder bekende jazzclassics komen voorbij, maar zij draaien ook hun handen niet om voor funky bewerkingen van popliedjes: “Pull Up To The Bumper Baby!” Dit Rinus Groeneveld Kwartet is in feite de best denkbare muzikale afsluiter van het jaar. De heupen en de voetjes kunnen lekker los om zo de kerstkilootjes er vanaf te swingen, dankzij Jazzclub Nieuw & Diep.

Rinus Groeneveld Kwartet; Jazzclub Nieuw & Diep; vrijdagavond 30 december 2022; aanvang: 20:00 uur; zaal: 19:45 uur; entree: € 15. Kaarten verkrijgbaar bij Theater De Kampanje.

Toon meer

Richard de Graaf

Richard is werkzaam bij Regio Noordkop als weekendredacteur. Hij is bereikbaar via richard@regionoordkop.nl Nieuws voor de omroep? Stuur het naar nieuws@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button