Cultuur/NatuurDen HelderUitgaan

Opening expositie “Kwastenstreken” door Pauline Bakker en Roland van den Heuvel

Advertentie:

Den Helder – Kunstuitleen Den Helder en Restaurant Kunst en Kitchen organiseren een feestelijke opening van de tentoonstelling “Kwastenstreken”, waar een overzicht van het werk van Pauline Bakker en Roland van den Heuvel wordt getoond. Bezoekers worden getrakteerd op een hapje en een drankje uit de Egyptische keuken op zaterdag 17 december om 15.00 uur in restaurant Kunst en Kitchen.

Pauline Bakker
Pauline Bakker is bekend om haar verstilde, suggestieve schilderijen. Zij exposeert in binnen- en buitenland en werkt regelmatig in opdracht van gemeenten, particulieren en bedrijven. Projecten zoals het historisch lichtpad in Alkmaar en Noordwijk en het drieluik voor de Grote Sint Laurenskerk te Alkmaar, zijn enkele voorbeelden van haar werk.

Het werk dat zij tijdens de coronacrisis maakte is totaal anders, driedimensionaal en gestileerd. Zij maakte een reeks cartoonachtige composities met als centraal figuur “Pietjo”, een imaginair stijlfiguur die telkens in een nieuwe situatie en tegen een verrassende achtergrond wordt geplaatst. De composities zijn sterk verhalend en vertellen over deze tijd in een eigentijdse art-deco stijl. Zowel in de schilderijen als in haar nieuwe werk is duidelijk haar sfeer en klare-lijn tekenstijl te herkennen (onder meer bekend van Hergé, tekenaar van de Kuifje-albums).

Naast de gestileerde 3D composities en haar schilderijen maakte Pauline dertig “Tijdsbeelden” die volledig gebaseerd zijn op de actualiteit. De dertig koppen geven expressie aan de nieuwsfeiten en vertellen het verhaal van deze interessante tijd. Een belangrijke functie van kunst is het verbeelden van een gevoel of een sfeer die niet in woorden is te vatten. Nu meer dan ooit, het beeld achter de woorden.

Tijdens Sail 2018 heeft Pauline Bakker het tien meter lange panorama “Den Helder tijdens Sail” geschilderd in opdracht van de Helderse Kunstuitleen. Dit imposante schilderij is nu te zien bij Woningstichting Den Helder aan de Middenweg.

Roland van den Heuvel
De Bergense schilder Roland van den Heuvel is een kunstenaar in hart en nieren. Vanaf 1980 schildert hij zijn eigen werkelijkheid die zich voortbeweegt tussen figuratie en abstractie. Hij laat zich daarbij leiden door zijn nieuwsgierigheid als een avontuur waarvan de afloop nooit helemaal vaststaat. Opvallend in het werk is het evenwicht, en steeds terugkerende elementen van vormen die men in de natuur aantreft. De afbeeldingen en symbolen voeren de toeschouwer mee in de wereld van de kunstenaar.

Roland is geboren in Amsterdam, waar hij studeerde aan de Rietveld Academie. Daarna werkte hij als illustrator voor uitgeverijen. Wat begon als een reis in traditioneel realisme veranderde langzaam in schilderijen die meer te maken hadden met emotie en gevoel. Werk van Roland bevindt zich in vele prive- en bedrijfscollecties in Nederland, België, Duitsland en Denemarken.

Toon meer

Richard de Graaf

Richard is werkzaam bij Regio Noordkop als weekendredacteur. Hij is bereikbaar via richard@regionoordkop.nl Nieuws voor de omroep? Stuur het naar nieuws@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button