Den HelderHollands Kroon

Den Helder op kop bij stijging woningprijzen

Advertentie:

Den Helder – De gemeenten met de grootste prijsstijgingen van het afgelopen jaar zijn Delfzijl en Den Helder, met beiden 13,4 procent gemiddeld op jaarbasis. Uit de analyse van Maandalert Woningmarkt blijkt dat de prijzen van de woningen in Nederland stegen met 9,8%. Dit betreft de gemiddelde stijging van alle woningtypes in alle gemeenten. Deze stijging is fors en vergelijkbaar met die van 2019. Opvallend is echter dat er een verschuiving optreedt in de stijgingen per gemeente.

“Door de opdrogende huizenmarkt in de vier grote steden zien we al enige tijd dat veel huizenkopers uitwijken naar randgemeenten. Hoewel vorig jaar sprake was van een lichte stijging van het woningaanbod in de grote steden, blijft de vraag voorlopig nog vele malen groter dan het aanbod”, benadrukt Jaap van Dijk, franchisenemer van De Hypotheker in Den Helder.

“We zien dat provincies waar nog enigszins sprake is van een gezonde woningmarkt – bijvoorbeeld Overijssel en Groningen – steeds populairder worden. Hiermee is de kern van het probleem echter niet opgelost. Het woningtekort breidt zich nu verder uit naar andere delen van Nederland. Een groei van het woningaanbod blijft dan ook hard nodig om aan de grote vraag te kunnen voldoen.” De trek vanuit de Randstad is ook merkbaar bij de recente verkopen in de gemeenten Den Helder en Hollands Kroon.

Buitenruimte
Als gevolg van de sterk stijgende huizenprijzen en het schaarse woningaanbod is het steeds lastiger een woning te kopen in de grote en middelgrote steden. Door de overspannen woningmarkt weken steeds meer huizenkopers in de afgelopen jaren uit naar de omliggende gemeenten. Nu ook hier de woningmarkt verzadigd dreigt te raken, stijgen de huizenprijzen flink en is een woning voor steeds meer mensen nauwelijks meer te veroorloven. Daarom trekken steeds meer huizenkopers naar de provincies buiten de Randstad, omdat de huizenprijzen daar vaak lager zijn.

Dit is terug te zien in de verschillen tussen het gemiddelde hypotheekbedrag van provincies in de Randstad en daarbuiten. Zo was in 2020 het gemiddeld hypotheekbedrag in Utrecht met 288.720 euro beduidend hoger dan in de provincie Groningen met 190.083 euro. De groeiende populariteit van deze provincies wordt waarschijnlijk versneld door de coronacrisis. Zo hebben veel woningbezitters behoefte aan meer buitenruimte, een groenere omgeving en meer vierkante meters nu zij langere tijd thuis werken. Ook is het woon- werkverkeer een minder grote belemmering om een huis in de regio te kopen, nu thuiswerken naar verwachting ook ná de crisis gemakkelijker zal worden.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button