Hollands Kroon

Lutjestrand krijgt een oplossing tegen blauwalg

Het Lutjestrand krijgt een zwembassin, dus een soort zwembad in het Amstelmeer. Op die manier blijft het vrij van blauwalg. Het water in het bassin wordt namelijk ververst met water uit een diep punt van het Amstelmeer.

Het bassin wordt langwerpig met een steiger van gerecycled kunststof wat op hout lijkt. Hier kunnen sloepen aan de buitenkant aanleggen en aan de binnenkant kan veilig worden gezwommen. De bouw van het bassin start deze maand. De planning is dat er in de zomer van 2021 gezwommen kan worden.

Het bassin komt bij het zandstrand van het Lutjestrand. Als het zwembassin klaar is, krijgt het gebied van het Lutjestrand ook nog een opknapbeurt. Zo komen er nieuwe fietsenrekken en speeltoestellen. Het bassin is ongeveer net zo groot als het zandstrand van het Lutjestrand. Aan de binnenkant van het bassin komen een aantal drijvende steigers te liggen, waar je op kan spelen. De lange kant van het bassin wordt 119 meter en de twee zijkanten 63 en 96 meter. De steiger krijgt een looppad van twee meter breed.

Blauwalg
Al jaren wordt het zwemwater aan het Lutjestrand geplaagd door blauwalg. Hierdoor kan vaak niet worden gezwommen in de zomer, terwijl het voor veel mensen zo’n fijne plek is. Daarom is dit plan bedacht. Zo kan er veilig in het bassin worden gezwommen. Het ontwerp voor het zwembassin is bedacht tijdens bijeenkomsten met ondernemers, mensen uit de buurt en gebruikers van het strand. Het ontwerp is gemaakt door HB Advies en Klein Wieringen is de aannemer van het project.

Het zwembassin is een project van Vaarroutenetwerk Amstelmeer-IJsselmeer van ‘De Kop Werkt!’. Dit is een stimuleringsprogramma van de vier kopgemeenten Texel, Den Helder, Hollands Kroon en Schagen en de provincie Noord-Holland.

Meer informatie op www.dekopwerkt.nl.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button