Cultuur/NatuurDen Helder

Den Helder kapte vorig jaar 1675 zieke iepen

Den Helder – De gemeente Den Helder heeft in het jaar 2021 in totaal 1675 iepen met de iepenziekte moeten weghalen. Dat is meer dan het dubbele van voorgaande jaren. Vooral de oudere bomen verdwijnen uit het stadsbeeld als gevolg van de ziekte. Een grote zorg volgens de gemeente, en die zorg wordt door klimaatverandering en het minder actieve preventiebeleid van buurgemeenten alleen maar groter.

In Den Helder stonden begin van 2021 zo’n 6500 iepen, daarvan is nu een kwart weg. Van deze gerooide iepen was van 1564 stuks de diameter kleiner dan 60 cm. “Ze waren niet allemaal even groot en even beeldbepalend, maar het blijft een gemis”, aldus de gemeente. Er zijn inmiddels 48 stuks teruggeplant en dat is te weinig. “Dit komt omdat het bestrijden van de iepziekte en het weghalen van iepenstobben van voorgaande jaren een groot gedeelte van het budget en tijd in beslag genomen heeft”, zo luidt de verklaring. Ieder jaar trekt Den Helder €420.000,- uit voor het bestrijden van iepziekte en de herplant van nieuwe bomen.

Toenemende iepenziekte
De gemeente ziet de iepenziekte als een groeiend probleem. Klimaatverandering zorgt ervoor dat de kever die de ziekte verspreidt langer actief blijft. Ook ontstaat er conditievermindering bij de oudere bomen door droogte. De infectiedruk neemt ook toe omdat buurgemeenten en defensie volgens Den Helder minder actief zijn in de bestrijding van de ziekte: “Ons beleid is: Zodra een zieke iep is geconstateerd wordt de boom zo spoedig mogelijk weggehaald. Om zoveel mogelijk bomen te behouden, vinden wij het belangrijk om snel te handelen. Andere gemeenten gaan hier anders mee om”, zo laat gemeentewoordvoerder Joyce in ’t Veld weten. Daarbij gaat het om Texel, Schagen en Hollands Kroon, maar ook Defensie heeft als eigenaar van grond binnen de gemeentegrenzen zorg over een aantal bomen.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

1 reactie

  1. toch wel een helder licht bij die gemeente, ondervinden dat als je 1675 kapt en er 48 voor terug plant dit te weinig is, vast HBO gestudeerd…..

Back to top button
%d bloggers liken dit: