Cultuur/NatuurDen HelderHollands Kroon

Experiment inburgeringswet vergroot zelfredzaamheid nieuwkomers

Adverentie

Kop van Noord-Holland – De gemeenten Hollands Kroon en Den Helder zijn tevreden over de uitkomst van een vorig jaar uitgevoerd experiment met het vernieuwde inburgeringsstelsel. Vanaf 1 januari spelen gemeenten een belangrijke rol bij de begeleiding van nieuwkomers met een inburgeringsplicht, waarbij het stimuleren van zelfredzaamheid één van de leerroutes is.

Met die zelfredzaamheidsroute zijn de twee Noordkop gemeenten vorig jaar alvast een proef gestart. De gemeente Schagen werkt overigens vanaf heden voor de inburgering ook samen met beide buurgemeenten, maar deed niet mee aan het experiment. Er werd aandacht besteed aan de ontwikkeling van zelfredzaamheid op diverse gebieden, zoals financiële zelfredzaamheid, het opbouwen en onderhouden van een sociaal netwerk, digitale vaardigheden en gezondheid. Probedrijven en Agros hebben de proef ontwikkeld en uitgevoerd, de praktische taallessen werden verzorgd door het ROC Kop van Noord-Holland. Andere organisaties die betrokken waren bij het traject zijn de bibliotheek, Taalschool Fiolet, Vluchtelingenwerk, Wonen Plus Welzijn en Sportservice. Die laatste heeft sportlessen aangeboden in de Nederlandse taal.

Meer zelfredzaam
De deelnemers aan de proef zijn volgens de gemeente Den Helder praktisch allemaal meer zelfredzaam geworden. Van de twintig deelnemers zijn er twaalf deelnemers in staat gebleken om direct te werken. Mensen die nog geen baan hebben gevonden worden actief ingezet op een andere vorm van dagbesteding. De deelnemers ontvingen bij aanvang allemaal een bijstandsuitkering. Vijf deelnemers hebben nu betaald werk, een groot deel van de andere nieuwkomers heeft via het traject een werkervaringsplek gevonden. Ook wanneer er nog geen werk is gevonden ziet de gemeente de zelfredzaamheid verbeteren.

Praatje maken
De gemeente roept mensen op om nieuwkomers vooral te benaderen en een praatje te maken. “Nodig diegene bijvoorbeeld eens uit voor een kopje koffie, wel coronaproof natuurlijk. Of maak eens een praatje op straat. Dit maakt het voor nieuwkomers makkelijker om contacten te leggen en mee te doen in de samenleving.” Inwoners die als vrijwilliger actief willen worden kunnen contact opnemen met Vluchtelingenwerk.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

1 reactie

  1. Nodig diegene bijvoorbeeld eens uit voor een kopje koffie, wel coronaproof natuurlijk. Of maak eens een praatje op straat.

    iets met klap en molen?

Wellicht ook interessant

Back to top button
%d bloggers liken dit: