Hollands KroonNoord-Holland

Scheidingsplein voorkomt al een jaar escalaties bij scheidingen

Advertentie:

Noord-Holland – Het Scheidingsplein, een idee van de gemeente Hollands Kroon, is nu een jaar actief en heeft in die tijd op verschillende manieren hulp geboden aan mensen die bij een echtscheiding betrokken zijn. Ongeveer twintig gemeenten in Noord-Holland, van Den Helder tot Haarlem, doen mee aan het initiatief. Drie gezinnen in Hollands Kroon hebben inmiddels een juridisch adviestraject doorlopen en dat is belangrijk, want 80 procent van de gedwongen jeugdzorg is te herleiden naar een scheiding.

Scheidingen vullen de jeugdzorg
Wanneer mensen uit elkaar gaan, brengt dit veel emoties met zich mee. Een onrustige en onzekere periode waarin belangrijke beslissingen moeten worden genomen. Zeker wanneer er kinderen in het spel zijn kan er veel mis gaan. Het risico op een vechtscheiding ligt op de loer en kan enorme gevolgen hebben voor de kinderen. Na een rondvraag bij de jeugdzorgaanbieders bleek dat 80 procent van de gedwongen jeugdzorg betrekking had op een scheiding. Vanuit die wetenschap is het idee voor het Scheidingsplein tot stand gekomen: “Dus het grootste deel van de tijd en het jeugdbudget van gemeenten en instellingen voor jeugdzorg gingen op aan ruziënde ouders in plaats van kinderen. Vanuit deze inzichten zijn wij aan de slag gegaan met het ontwerpen van een preventief aanbod om escalaties in scheidingen te voorkomen. Met als doel dat kinderen niet de dupe worden van ruziënde ouders”, aldus woordvoerder Biddy Buijs namens de gemeente Hollands Kroon.

Ilse Hageman van het juridisch loket, heeft de 3 casussen in Hollands Kroon behandeld en zegt: “Mijn ervaring is dat mensen het spreekuur met Het Juridisch Loket als prettig ervaren. Wij geven een passend juridisch advies en informeren mensen over de wijze waarop zij het advies kunnen toepassen. Mensen worden in de advisering gewezen op eventuele ondersteuning in de vorm van hulpverlening, een mediatontraject of bijstand van een advocaat. Het inzichtelijk maken van de situatie en de opties, maakt dat mensen hun aanvankelijke machteloosheid omzetten in actie. Er komt beweging in de situatie, mensen nemen de regie.” Steeds meer mensen weten het Scheidingsplein te vinden, de website trekt gemiddeld 600 bezoekers per maand.

Veel scheidingen in januari
Toch mogen nog wel meer mensen het platform vinden, zeker in deze tijd. In januari zien de meeste hulporganisaties een piek in het aantal scheidingen. Om die reden wordt in januari het onderwerp extra onder de aandacht gebracht door middel van social mediacampagnes en borden langs de weg. De feestdagen en de jaarwisseling zijn achter de rug. Dat is voor veel mensen een moment om rustig na te denken. Ook in deze tijden van corona kunnen relaties extra onder druk staan. Er is ook een online training beschikbaar om zo goed mogelijk door het scheidingsproces heen te kunnen gaan. De informatie en hulp via de site is voor een groot deel gratis beschikbaar, want scheiden is al heftig genoeg.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button