DefensieHollands Kroon

Vermiste vliegers neergestort WOII vliegtuig gevonden

Nieuwe Niedorp – Bij de berging van de Vickers Wellington T2990 van 311 (Tsjecho-Slowaaks) Squadron Royal Air Force medio juni 2021 in een weiland bij Nieuwe Niedorp zijn stoffelijke resten van alle vijf de vermiste inzittende militairen gevonden. Dat is volgens de gemeente Hollands Kroon nu onomstotelijk vastgesteld door de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht. In 2022 krijgen de overledenen een eervolle begrafenis op een militair ereveld van de Commonwealth War Graves Commission in Nederland.

De T2990 was één van de 41 bommenwerpers die in de nacht van 22 op 23 juni 1941 een bombardement uitvoerden op Bremen. Op de terugweg werd het toestel onderschept door een Duitse nachtjager en neergeschoten. Brandend stortte het neer en slechts één van de bemanningsleden wist zich met zijn parachute te redden en werd krijgsgevangen gemaakt. De overige vijf Tsjechische bemanningsleden, Jan Hejna, Vilem Konštatský, Alois Rozum, Leonard Smrček en Karel Valach stonden sinds die nacht, tachtig jaar geleden, als vermist te boek. Nu is dit eindelijk niet meer zo en kunnen de bemanningsleden een begrafenis krijgen.

Nationaal Programma Berging Vliegtuigwrakken
Het Nationaal Programma Berging Vliegtuigwrakken is in 2018 ingesteld door de Nederlandse minister van Binnenlandse Zaken op verzoek van de Tweede Kamer na een initiatief van de Studiegroep Luchtoorlog 1939-1945. Het beoogt in de komende jaren alle vliegtuigwrakken te bergen waarin zich mogelijk nog vermiste bemanningsleden bevinden, indien een bergingspoging als kansrijk wordt ingeschat. De kosten voor deze bergingen komen dan ook ten laste van de overheid. Inmiddels zijn vijf toestellen geborgen, waarbij in vier gevallen inderdaad de vermisten zijn aangetroffen.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button