Cultuur/NatuurHollands Kroon

Hollands Kroon moet het voorlopig doen met 32 gemeentelijke monumenten

Hollands Kroon – Het aantal gemeentelijke monumenten in Hollands Kroon staat voorlopig op 32 en dat is minder dan de doelstelling van 40. In totaal schreef de gemeente 155 eigenaren aan, die volgens de lokale verordening toestemming moeten geven voor de monumentale status. In veel gevallen wordt er echter van afgezien. Voor nu heeft de gemeente geen andere panden op het oog om aan te wijzen als gemeentelijk monument.

De monumentencommissie heeft in 2021 een lijst opgesteld van kandidaat gebouwen die in aanmerking komen voor de status van gemeentelijk monument. Alle eigenaren zijn vervolgens aangeschreven via een brief en de meesten hebben inmiddels een besluit genomen, veelal afwijzend: “In sommige gevallen is de eigenaar meerdere keren aangeschreven om een reactie te ontvangen. Er zijn enkele eigenaren die nog geen besluit hebben genomen over de aanwijzing als monument. We zijn met hen in contact”, aldus de gemeente. Al in mei vorig jaar maakte de gemeente bekend dat het overgrote deel van de eigenaren niks voelt voor de monumentale status.

Mogelijk is dit zo vanwege de extra regels die komen kijken bij het aanpassen van een gemeentelijk monument. Zo is er sneller een omgevingsvergunning nodig, soms ook voor aanpassingen binnen het gebouw. In Hollands Kroon heeft de gemeenteraad bepaald dat eigenaren zelf mogen beslissen over de monumentale status: Ze mogen het verzoek van de gemeente afwijzen. In buurgemeenten Schagen en Den Helder kunnen inwoners niet weigeren. De landelijke monumentenorganisatie Het Cuypersgenootschap schreef naar aanleiding van de berichtgeving een brief naar de gemeente Hollands Kroon, met het verzoek dit beleid aan te passen. Belangrijk erfgoed wordt op deze manier onvoldoende beschermd, aldus de stichting.

Voorlopig 32
Het nieuwe college lijkt zich neer te leggen bij het huidige monumentenbeleid. Als eigenaren zich aanmelden kan er eventueel nog eens een monument worden toegevoegd: “Op incidentele basis kunnen we gemeentelijke monumenten blijven aanwijzen. We richten op de website van Hollands Kroon een formulier in waarmee elke woningeigenaar straks zijn eigen historische gebouw kandidaat kan stellen voor de status van gemeentelijk monument.” Daarnaast wijst zij op de voordelen van de monumentale status. Zo is er een subsidie te verkrijgen voor onderhoud- en restauratiekosten. In 2022 maakten zeven eigenaren van monumenten hiervan gebruik, voor een totaalbedrag van ruim €10.000,-. In drie gevallen ging het om een pand aan de Dorpsstraat in Nieuwe Niedorp. Een kwart van de 32 gemeentelijke monumenten is dan ook aan die straat te vinden.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button