Hollands Kroon

Huishoudelijke hulp op de schop: Alleen nog wat nodig is

Advertentie:

Hollands Kroon – Incluzio, Axxicom en Zorggroep Samen zijn sinds 1 januari gestart met resultaatgericht indiceren in de huishoudelijke hulp. Donderdagmiddag organiseerden de betrokken organisaties in samenwerking met de gemeente een startbijeenkomst om stil te staan bij de beleidswijziging. De nieuwe methodiek betekent voor sommige mensen een vermindering van de zorg, al krijgt volgens wethouder Mary van Gent iedereen nog steeds wat nodig is.

Bij resultaatgericht indiceren wordt de hoeveelheid hulp die iemand krijgt niet meer vastgesteld op een bepaald aantal uren, maar op een resultaat: Een schoon en leefbaar huis. Zo kunnen zorgverleners efficiënter te werk gaan. Er wordt daarnaast steeds meer gekeken naar wat mensen zelf nog kunnen. Niet alleen om hulpverleners tijd te besparen, maar ook in het kader van ‘positieve gezondheid’ en vitaliteit. Zo vertelde Margret Kramer van Zorggroep Samen. Veel ouderen voelen zich onzichtbaar worden en zelfredzaamheid helpt dit te voorkomen.

De beleidswijziging is een logische en noodzakelijke stap, volgens wethouder Mary van Gent. Door vergrijzing loopt het aantal cliënten sterk op, maar de beschikbare budgetten groeien niet mee: “Door resultaatgericht te indiceren kunnen we er alsnog voor zorgen dat de juiste hulp bij de juiste personen komt en dat iedereen die hulp krijgt die hij of zij nodig heeft.” Uit de woorden van de wethouder bleek duidelijk dat het een kwestie is van schaarste: “Je krijgt wat nodig is, niet meer dan dat, maar ook niet minder. Zo verdelen we het budget eerlijk over al onze inwoners.”

Reacties lopen uiteen
Volgens Linde Kuipers van Axxicom heet de implementatie van het resultaatgericht indiceren veel moeite gekost. Iedereen met een nieuwe indicatie of herindicatie wordt via de nieuwe methodiek geholpen. De reacties van bestaande en nieuwe cliënten zijn divers: “We hebben al telefoontjes gekregen van mensen die zeiden: ‘Bij mij mag er best een half uur vanaf’. Daar keken we wel van op. Anderzijds zijn er ook kritische en sceptische cliënten die bang zijn dat ze straks niet genoeg hulp krijgen. We doen ons best om iedereen zo goed mogelijk te informeren over het nieuwe beleid.”

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button