Cultuur/Natuur

Sterrenhemel bewonderen tijdens Sterrenkijkdagen

Advertentie:

Julianadorp – Deze maand doet Zenit in Julianadorp weer mee aan de Landelijke Sterrenkijkdagen. Op vrijdag 28 en zaterdag 29 februari kan het publiek op tientallen locaties in Nederland door een telescoop de sterrenhemel bewonderen.

De Landelijke Sterrenkijkdagen zijn een jaarlijks terugkerend evenement met in 2020 de 44e editie in een continue reeks. Dit jaar vallen ze vroeg in het jaar en is het dus al vroeg donker. Daardoor is het een mooie gelegenheid om Venus eens door een telescoop te bekijken, die dan als Avondster prominent aan de hemel staat. De sterrenkaart toont de zuidelijke sterrenhemel, zoals die hopelijk op 28 februari en 29 februari te zien is.

De maan staat bijna in het eerste kwartier en is met zijn sikkelvorm altijd een dankbaar object in de telescoop. Het sterrenbeeld Orion (herkenbaar aan zijn zandlopervorm) staat prominent in het zuiden. De nevels in het ‘zwaard’ van Orion, zijn een kraamkamer van nieuwe sterren. Bij helder weer kan er gekeken worden door de grote 40cm Newtontelescoop in het observatorium en door een kleinere kijker buiten.

Zenit (op Noorderhaven, Perenhout 12) is beide dagen open van 20.00 tot 23.00 uur. De toegang is gratis. Consumpties zijn tegen contante betaling verkrijgbaar.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button