Kop van Noord-Holland

Aantal werklozen in de Noordkop stijgt weer

Advertentie:

Kop van Noord-Holland – Na maanden van daling is het aantal mensen dat vorige maand hun baan verloor en een WW-uitkering aanvroegen weer gestegen. Dat blijkt uit de maandelijkse cijfers van het UWV. In alle vier de Kop-gemeenten nam het aantal inwoners met een dergelijke uitkering toe.

Op Texel was de stijging het grootst, maar dat heeft vooral te maken met het verlies aan seizoensgebonden banen. De stijging van het aantal WW-uitkeringen voor inwoners van Texel was in november maar liefst 64,5 procent. Na Texel komt Hollands Kroon, waar de stijging 7,2 procent was en in Den Helder bedroeg dit 6,6 procent. In Schagen viel de stijging mee; 1,7 procent.

Onderwijs
Terwijl de arbeidsmarkt afkoelt in verschillende sectoren, geldt dat niet voor het onderwijs. Hier blijft het lerarentekort groeien en bereikt code rood. Het basisonderwijs en het voorgezet onderwijs kennen al jaren lerarentekorten. Ook in het middelbaar beroepsonderwijs is er een tekort aan docenten. In alle drie de arbeidsmarktregio’s in noordelijk Noord-Holland wordt de arbeidsmarkt gekenmerkt door een zeer krappe arbeidsmarkt. Dat betekent dat het heel lastig is om aan geschikte leraren en docenten te komen.

Een van de redenen voor het personeelstekort is de uitval van startende leraren. Startende leraren verlaten het onderwijs vaak weer snel. Dit komt bijvoorbeeld door burn-out gerelateerde klachten die relatief veel mensen in het onderwijs treffen. In het basisonderwijs valt 9% van de startende leerkrachten na 1 jaar uit en 14% na 3 jaar. In het voortgezet onderwijs liggen de percentages zelfs hoger. 18% verlaat de sector na 1 jaar en dit loopt op tot 24% na 3 jaar.

Toon meer

Ronald Boutkan

Bovenstaand bericht is geplaatst door Ronald Boutkan, algemeen directeur van Regio Noordkop. Ronald woont in Den Helder en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

1 reactie

Wellicht ook interessant

Back to top button