Den Helder

VR-bril kan helpen te ontspannen bij vaccinatie tegen corona

Julianadorp – Met de inzet van de nieuwste technologische snufjes probeert ’s Heeren Loo het vaccineren van de cliënten draaglijk te maken. Om te ontspannen en stress kwijt te raken kunnen cliënten in Noord-Holland een VR-bril opzetten.

“’s Heeren Loo wil testen of de inzet van een VR-bril cliënten kan helpen ‘de pijn te verzachten”, aldus Noëlle Sneep, manager Innovatie. Uit onderzoek in de zorg is namelijk bekend dat als mensen tijdens het prikken een VR-bril dragen zij minder pijn ervaren en ook minder angstig zijn. En ook na de vaccinatie heeft de VR-bril toegevoegde waarde.

Ontspannen
De VR-bril wordt binnen ’s Heeren Loo al veelvuldig gebruikt door cliënten om te ontspannen en er wordt onderzoek gedaan naar de toepassing in het behandelen, van bijvoorbeeld angststoornissen. De VR-bril wordt nu bij het vaccineren uitgeprobeerd op locaties in Noord-Holland, bijvoorbeeld in woonzorgpark Noorderhaven in Julianadorp en ‘t Skagerak in Schagen.

Als ook de cliënt de VR-bril wil uitproberen, mag hij de bril zelf opzetten. Voorafgaand, tijdens of na de vaccinatie. Er zijn speciaal voor de vaccinatie een aantal filmpjes geselecteerd. Rustige filmpjes waar de cliënt virtueel met dolfijnen gaat zwemmen of een wandeling maakt door een sprookjesbos. Ook is er een filmpje over dieren.
“Wat fijn dat de VR-bril beschikbaar is om te ontspannen na de vaccinatie als de cliënt dat wil”, stelt een begeleider. “Als de proef een succes blijkt kan de VR-bril vaker worden gebruikt, zegt Noëlle Sneep. We weten nu al dat de VR-bril sommige cliënten verder helpt. Als dat op meer manieren kan, is dat fijn. Denk aan de inzet van de VR-bril bijvoorbeeld bij de jaarlijkse griepprik die veel cliënten krijgen.”

Toon meer

Laura Konkelaar

Dit bericht is geplaatst door Laura Konkelaar. Zij is stagiair bij Regio Noordkop en volgt de opleiding mediaredactiemedewerker op het Mediacollege in Amsterdam. Laura richt zich tijdens haar stage op redactiewerk, filmen en editen. Ze is bereikbaar via laura@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button