Recensie

Death on the Nile (recensie)

Adverentie

In 1937 verscheen het door Agatha Christie geschreven boek “Death on the Nile” voor het eerst. Hele generaties zijn opgegroeid met de spannende verhalen van deze in 1976 overleden Engelse schrijfster. Spannend en vernuftig in elkaar gezet, want lang blijft de clou een groot raadsel en zijn er altijd meerdere verdachten die ten tonele verschijnen.

De meest legendarisch verfilming was die uit 1978, waarin Peter Ustinov in de huid van de Belgische detective Hercule Poirot kroop. De van oorsprong Ierse Kenneth Branagh is de man die de verhalen van Christie opnieuw in de bioscoop brengt. Branagh is naast regisseur ook vaak de hoofdrolspeler in zijn films. Die dubbele rol deed hij al in King Henry V, Hamlet en Murder on the Orient Expres. In deze voorloper was hij voor het eerst te zien als de excentrieke Hercules Poirot.

Loopgraven
De openingsscène speelt zich af in de Belgisch loopgraven tijdens de eerste wereld oorlog. Het legt uiteindelijk uit waarom Hercule Poirot (Branagh) zo’n bijzonder grote snor draagt. In het volgende shot schrijven we 1937 en zijn we in Egypte, waar Poirot als een echte Engelse aristocraat geniet van thee en gebak bij het prachtige uitzicht op de Piramiden van Cheops.

In een terugblik zien we Hercule in London alleen aan een tafeltje in een donkere danstent, waar de jetset elkaar ontmoet. Hij is er getuige van hoe het verliefde stel Jacqueline de Bellefort (Mackey) en Simon Doyle (Hammar) helemaal opgaat in een opzwepende dans. Iedereen valt stil als de rijke en beeldschone Linnet Ridgeway (Gal Gadot) binnenkomt. Zij is de vriendin van Jacqueline, die haar vriend laat kennismaken. Jacqueline staat er op dat ze ook even met hem danst, maar uiteindelijk pakt dat helemaal verkeerd uit. Doyle kiest voor Ridgeway en laat Jacqueline vallen.

Huwelijksreis
In Egypte maakt het nu getrouwde stel een huwelijksreis op de Nijl. Hercule is uitgenodigd, omdat de rijk en verwende Linnet angst heeft voor de mensen om haar heen. De meesten hebben wel een reden om haar te haten. Zo is daar dokter Windlesham (Brand) die ooit de verloofde van Linnet was. Linnet’s dienstmaagd Louise Bourget (Leslie) die onderbetaald wordt. Linnet’s financieel accountant Katchadourian (Fazal) die haar rekeningen beheert. Bouc (Bateman) en zijn moeder Euphemia (Benning) die belangstelling hebben voor de hele dure collier van Linnet.

Ook aan boord is de rijke dame op leeftijd Marie van Schuyler (Saunders) met haar verpleegster Bowers (French). Als het Nijl-schip de Karnak aan de reis begint, blijkt ook Jacqueline aan boord te zijn. De angst slaat toe bij Linnet en ze vraagt Hercule om haar te beschermen. Als het schip bij Abu Simbel voor anker ligt lopen de spanningen op. Hercule kan echt aan het werk als blijkt dat er iemand vermoord is.

Gal Gadot als Linnet Ridgeway Doyle in Death on the Nile (The Walt Disney Company).

Wie, waarom en hoe?
Het verhaal is bekend en doorloopt dan ook keurig het voorstellen van de personages en de het generen van de grote vragen: wie, waarom en hoe? Kenneth Branagh zet Poirot feilloos neer. Altijd keurig gekleed, kalm, observerend en het leuke Franse accent dat de detective zo’n speciale verschijning maakt. Emma Mackey is als Jacqueline een prachtige verschijning die vooral met haar grote ogen gevoelig spel levert. Gal Gadot (Wonder Woman) heeft de dankbare taak om de mooie over het paard getilde Linnet tot leven te brengen.

Arnie Hammer (Man from U.N.C.L.E.) is als Simon Doyle de man waar het allemaal om draait. Hij geeft de verschillende emoties net iets teveel mee om geloofwaardig over te komen. Stand Up Comedian Russel Brand is nauwelijks te herkennen met kort haar, maar hij weet de gefrustreerde ex van Linnet perfect neer te zetten. Verrassend is het optreden van het komische duo’s French & Saunders, dat de rollen van respectievelijk Bowers en Marie van Schuyler prima in beeld brengt.

De sfeer van de film is helemaal zoals verwacht mag worden. Mooie goudgele belichting in de woestijndecors van Egypte. De kleding en interieurs prachtig in de stijl van de dertiger jaren. Kenmerkend van deze versie is het inzoomen op de ogen. Vooral Poirot en Jacqueline weten te ontroeren met dat acteerwerk. Al met al een aanrader voor de liefhebbers van Agatha Christie.

Regie: Kenneth Branagh
Met: Kenneth Branagh, Tom Bateman, Annette Bening, Russell Brand, Emma Mackey, Arnie. Hammer, Gal Gadot, Rose Leslie, Ali Fazal, Jennifer Saunders, Dawn French, Sophie Okonedo, Lettina Wright
Kijkwijzer: 12 jaar

Toon meer

Ad Bak

Ad Bak is de vaste filmrecensent van Regio Noordkop. Eens per week bezoekt hij Kinepolis in Den Helder voor een verslag van een nieuwe rolprent. De recensies worden doorgaans op zaterdagochtend online gezet.

Wellicht ook interessant

Back to top button