Den HelderUitgaanVideo

Documentaire over horeca in de Koningstraat op Regio Noordkop TV (video)

“Gouden tijden. Toen kon je nog kroegen lopen, tegenwoordig kan dat niet meer.”

Adverentie

Den Helder – Een biertje drinken in de Koningstraat en het struinen van kroeg naar kroeg is een activiteit waar veel mensen uit Den Helder en omstreken warme herinneringen aan bewaren. Er zullen geen herinneringen meer bijkomen, want de Koningstraat als echte horecastraat is niet meer. In december 2021 sloot De Blauwe Stoep, de laatste kroeg in de straat, haar deuren. Regio Noordkop en NH Nieuws maakten een korte documentaire over de opkomst en ondergang van de Koningstraat als dé uitgaansstraat van Den Helder.

In de documentaire komen verschillende kroegbazen en vaste gasten aan het woord, die allemaal hun eigen herinneringen ophalen. Kroegbaas Jack Bregman vertelt trots over de drukke avonden en nachten in De Blauwe Stoep. “Tijdens het Jazzweekend stond alles zo vol, dat je er op zaterdagavond twintig minuten over deed om dit stukje Koningstraat door te komen, en dan had je nog maar de eerste helft gehad.”

De Koningstraat, vroeger en nu

“Iedere dag reuring”
In de straat waren tijdens de hoogtijdagen in de jaren zeventig, tachtig en negentig – en daarvoor op kleinere schaal ook al – tientallen kroegen, dancings en eettentjes te vinden. Voor jongeren uit die tijd was de Koningstraat een ontmoetingsplek, een soort huiskamer. “De Koningstraat, daar moest je wezen. Iedereen kwam er, je ging uit om te kijken wat er gebeurde, om je vrienden te zien of als je een meisje op het oog had”, vertelt Danny Janssen, die al vanaf zijn vijftiende in de Koningstraat komt. “Er was iedere dag reuring.”

Die reuring was er niet alleen in de positieve zin van het woord. De drank en later ook de drugs die vaak met uitgaan gepaard gaan veroorzaakten regelmatig opstootjes. Oud-politieagent Kees Takken vertelt over zijn nachtelijke patrouilles in Den Helder. “Na tweeën, drieën, vieren dan werd de sfeer minder, hadden de mensen drugs en drank gebruikt en kregen ze een grote smoel. Dan was het minder leuk om hier te surveilleren”, zegt Takken. De politie moest geregeld hardhandig optreden, ook de gemeente Den Helder wilde iets doen aan de ongeregeldheden. Uiteindelijk zijn de kroegen uitgekocht en komen er vooral woningen in de straat waar menig Nieuwedieper zijn of haar eerste biertje dronk.

Wat overblijft? “Goeie herinneringen”, vertelt een gast in De Blauwe Stoep. “Het is een stukje van de geschiedenis van Den Helder en van je leven.”

De documentaire is nu te zien op de website van Regio Noordkop (zie onderaan dit bericht) en op Regio Noordkop TV. Op TV wordt de docu nog enkele keren herhaald. Zaterdag om 18.00, 20.00 en 22.00 uur en zondag elke twee uur vanaf 08.00 uur.

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button