Texel – Een aangrijpend gezicht: een jonge grijze zeehond, verstrikt in een nylon visnet die een wond had veroorzaakt in zijn nek. Met een groot stuk grofmazig net dat weer aan het nylon vastzat. Het laatstgenoemde stuk net lag als een anker onder het zand toen dierverzorger Jasmijn Hulleman van Ecomare bij het dier aankwam. De zeehond kon zich niet bewegen; dan trok het gewicht van het grote net het nylon nog extra de wond in. Wat moet hij een pijn hebben gehad! Dierverzorger Jasmijn Hulleman van Ecomare sneed het zware net ter plekke van het nylon net. In de opvang is de rest verwijderd.
Zo’n nylon draad is dun, maar heel sterk. Eenmaal erin verstrikt raakt een dier het niet vanzelf kwijt. Helaas komen er met enige regelmaat verstrikte dieren in de opvang van Ecomare. Vaak met diep ingesneden draad of touw rond poten of nek. Ook bij deze zeehond had de draad een flinke wond veroorzaakt. De dierenarts heeft hem er samen met Jasmijn van bevrijd. Vanwege de ernst van de verwonding heeft de zeehond, die Nouk is genoemd, de eerste dagen pijnstillers en antibiotica gekregen. De dierverzorgers zijn hoopvol dat hij zal herstellen.
Losse stukken visnet en staand want vormen een groot probleem op zee. Op de zandplaten in de Waddenzee worden geregeld verstrikte zeehonden gezien. Als een verstrikte zeehond op de Razende Bol ligt, proberen de dierverzorgers van Ecomare hem te helpen. Met hulp van de KNRM zijn er al meerdere zeehonden bevrijd.
Spooknetten
Ook aan de oorzaak-kant doen mensen hun best. Stichting Duik de Noordzee Schoon verwijdert de zogenaamde spooknetten, om te voorkomen dat dieren erin verstrikt raken. Vele vrijwilligers en strandwandelaars halen netresten en ander afval van het strand. Op Texel staan hiervoor verspreid langs het strand verzamelbakken en bij de strandslagen grote afvalcontainers. Dus als je wat ziet liggen, gooi het dan in zo’n bak!