
Den Helder – Woontij heeft besloten twee woongebouwen in Den Helder te slopen en te vervangen door duurzame nieuwbouw. Het gaat om het woongebouw aan de Seringenlaan, bekend als de ‘Duinkerk’, en het woongebouw aan de Jacob van Heemskerckstraat, ook wel de ‘Geniekazerne’ genoemd. Met deze vernieuwing zet Woontij naar eigen zeggen een belangrijke stap naar de realisatie van betaalbare, energiezuinige en toekomstbestendige woningen die aansluiten op de woonwensen van zowel huidige als toekomstige bewoners.
De woongebouwen voldoen niet langer aan de moderne eisen op het gebied van wooncomfort, energiezuinigheid en duurzaamheid. De Geniekazerne, een vooroorlogs complex, wordt al geruime tijd door Woontij gebruikt als woongebouw. De Duinkerk fungeerde in een ver verleden als kerk en heeft later ook een woonfunctie gekregen. Woontij heeft zorgvuldig onderzocht of renovatie een haalbare optie is, maar uit dit onderzoek blijkt dat de complexen dusdanig verouderd zijn dat nieuwbouw de meest toekomstbestendige keuze is. Door te investeren in nieuwbouw kunnen we woningen realiseren die nog vele decennia meegaan en tegelijkertijd bijdragen aan een duurzame woonomgeving. Het besluit om tot sloop en nieuwbouw over te gaan is in overleg met de gemeente Den Helder en de Bewonersvereniging Nieuwediep, als onderdeel van de prestatieafspraken, tot stand gekomen.
Bij de herontwikkeling wordt extra aandacht besteed aan de historische waarde van de Geniekazerne. Dit gebouw maakt deel uit van het militair-historisch erfgoed van Den Helder. Woontij erkent het belang van deze geschiedenis en gaat daarom zorgvuldig om met de herontwikkeling, waarbij wordt gekeken naar mogelijkheden om de historische betekenis van de locatie op een passende manier te behouden of terug te laten komen in het nieuwe ontwerp.
Uhh, de Duinkerk is geen vooroorlogs gebouw hoor…
Woontij erkent het belang van de geschiedenis van het complex aan de Van Heemskerckstraat helemaal niet. Het wordt totaal afgebroken waarvoor in de plaats dan een miniem steentje in een muur wordt geplaatst met een verwijzing naar het verleden.
De slappe gemeente heeft daar uiteraard weer aan mee gewerkt.
Dit erfgoed staat niet op Willemsoord. Daarom kan het waarschijnlijk wel vrij simpel plat. Zou wel jammer zijn als ze nu de pas volledig vernieuwde Jacob van Heemskerckstraat nu tijdens de sloop en bouw weer helemaal stukrijden met zwaar materieel. Was fijn geweest als we even hadden kunnen genieten van die mooie nieuwe weg. Wat mij betreft wordt er een grondige nulmeting gedaan en wordt de boel gewoon weer hersteld in de staat zoals het nu is (dus zonder lapwerk) als Woontij klaar is met slopen en bouwen. Anders zitten we hier weer decennia met een stukgereden en matig opgelapte weg.
Maar heel eerlijk: hier komt het volgende hoofdpijndossier met waarschijnlijk weer een totaal onrealistische planning en dus ook weer enorme uitloop van werkzaamheden.
Erfgoed heeft hier in Den Helder eigenlijk 2 overlevingskansen:
1. Het wordt getransformeerd tot iets bruikbaars en verkocht aan particulieren. Maar dan wel geheel verkocht, niet zo’n schijnconstructie als bijvoorbeeld de watertoren.
2. Het staat op Willemsoord.
Erfgoed wat geheel in handen is van verhuurders…. grote kans dat het gewoon gesloopt gaat worden.
Hoe geloofwaardig kom je als gemeente over voor een sloopvergunning voor militair historisch erfgoed.
Van binnen uit isoleren kan toch net zo als die andere stichting de huizen van buitenaf isoleert.
Er is geen vergunning aangevraagd en ook geen vergunning afgegeven. Dan had ik daar een melding over gehad in mijn e-mail. Maar een vergunning is ook niet altijd nodig hoor. Als het geen monument is, niet nabij een monument staat en geen onderdeel uitmaakt van een beschermd stads- of dorpsgezicht, is niet altijd een vergunning nodig en is een sloopmelding voldoende. Voor de bouw van het nieuwe pand is natuurlijk wel hoe dan ook een vergunning nodig. Maar ook die is in ieder geval nog niet aangevraagd of verleend.
Wanneer Woontij dit bericht publiceert kun je tot de conclusie komen dat de pas opgerichte klankbord club voor het erfgoed een lachertje is. Laten we eerlijk wezen : het is een historisch gebouw . Bij behoud van dit unieke stukje erfgoed zal de gemeente het moeten kopen van Woontij . En er vervolgens veel geld in moeten stoppen voor behoud . Ze zijn niet eens in staat om het brugwachters huisje te behouden. Iedereen zal snappen dat de voormalige Genie kazerne het zelfde lot zal ondergaan . Liever miljoenen naar “de Nollen” of een of ander gedrocht op de dijk dan naar het echte erfgoed. Met betrekking tot het Helderse beleid jegens haar erfgoed durf ik te zeggen : Het was niks, het is niks en het wordt niks.
Ik vind het wel heel opvallend overigens, dat de gemeente eerder deze maand:
– bekendmaakt dat ze wil weten hoe “men” denkt over ons erfgoed via ingesprek.denhelder.nl
– bekendmaakt dat ze in beslotenheid dat klankbordgroepje hebben gevormd om naar de beleidkaders rondom erfgoed te kijken
en dat er dan “ineens” nieuws is over te slopen erfgoed. Te toevallig natuurlijk.
Zowel het meedenken als de klankbordgroep waren al langer bekend. Staat gewoon in raadsinformatiebrieven.
Die leest de gemiddelde burger niet.
Daarnaast: de plannen van Woontij zijn natuurlijk ook al langer onderwerp van gesprek in de achterkamertjes van het gemeentehuis. Daarom publiceert men nu ook gewoon “dat ze dit gaan doen”, nog voor er ook maar een sloopmelding is gedaan of – indien nodig – een sloopvergunning is afgegeven. Ook al langer bekend dus. 1+1=2. Men heeft natuurlijk in die achterkamertjes al lang geconcludeerd dat het slopen van zo’n stuk erfgoed weer tot onvrede zou leiden en heeft dus vooruitlopend daarop gewoon alvast een “verzachtend offensief voor de buhne” bedacht.
Transparantie is er niet echt, maar na verloop van tijd zie je wel dat het allemaal toch wel een beetje doorzichtig is.