Texel

Eerste paal geslagen voor duurzame werf op Everstekoog

De Koog – HHNK-bestuurder Marjan Leijen sloeg woensdag de eerste paal voor de bouw van een duurzame werf op het zuiveringsterrein van Everstekoog. Bijzonder is dat deze werf zo goed als volledig in zijn eigen energie zal voorzien en circulair wordt gebouwd.

De werf voorziet in de behoefte van vergader-, kantoor- en opslagruimte zoals voor calamiteitenmaterialen en het biedt ook gelegenheid tot het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden. Deze nieuwe werf vervangt die van Oudeschild

De nieuwe werf wordt zoveel als mogelijk CO2-neutraal en is gedeeltelijk energie zelfvoorzienend door middel van het toepassen van riothermie, zonnepanelen en door de inzet van innovatieve materialen die de warmtevraag van de werf beperken. Daarnaast wordt deze werf circulair gebouwd volgens het cradle tot cradle-principe. Dat betekent dat producten na gebruik zijn her te gebruiken in een nieuw product of als grondstof kunnen dienen. In feite zijn vrijwel alle bouwstoffen her te gebruiken. In deze werf worden ook wanden toegepast van teruggewonnen toiletpapier uit de zuiveringen van Geestmerambacht en De Beemster. Het nieuwe bedrijfsgebouw is voor circa 80 procent demontabel, om te zorgen dat toegepaste bouwstoffen eventueel ergens anders weer relatief eenvoudig toegepast kunnen worden.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button