Den Helder Suns plaatst zich voor Elite A na zege op Aris Leeuwarden

Den Helder – De Suns hadden donderdagavond één opdracht en dat was winnen. Dan was de ploeg van Peter van Noord verzekerd van tien wedstrijden in de Elite A. Den Helder Suns verscheen gretig aan de start en zette Aris Leeuwarden al snel een ruime achterstand. Na de 40-29 ruststand bouwden de Suns de voorsprong uit naar de 78-60 eindstand.

Met de jacht op een plek in de Elite A was winnen dus het enige wat telde voor de Helderse formatie en daarom was er zo min mogelijk Friese tegenstand gewenst. Met een schotpercentage in het eerste kwart van 53 procent voor Den Helder tegen 33 procent van de bezoekers liep Den Helder al snel uit naar 14-3. Reden voor Aris coach Ferried Naciri om orde op zaken te stellen in een time-out.

In kwart twee opende Aris met een driepunter van Cedric DeDecker en wisten vervolgens de Suns tot het einde van de schotklok te verdedigen. De eerste Suns-score werd pas na bijna drie minuten bijgeschreven, als Nino Gorissen de bal door het netje liet glijden. De volgende score was ook van Gorrisen en wederom was de coach van Aris genoodzaakt tot het nemen van een time-out (27-14). Aris schoot nog steeds niet met scherp en de Suns liepen halverwege kwart twee naar een comfortabele 33-14 voorsprong. De rust brak aan bij 40-29. Tot zover geen vuiltje aan de lucht voor de Suns.

Elita A
Na de rust werd de onderlinge afstand uitgebreid en de meeste afstand bereikt bij 67-45. Niets leek erop dat het nog een echte wedstrijd ging worden. Het verschil bleef gedurende de wedstrijd rond de twintig punten schommelen en met een 78-60 overwinning kunnen de Suns zich gaan opmaken voor wedstrijden in de Elite A, te openen met een uitwedstrijd bij Landstede Hammers. Hoogtepunt van de wedstrijd waren de eerste speelminuten in een thuiswedstrijd van de Antilliaanse stagiaire Xyon Rivers, als kers op de taart scoorde hij de laatste twee punten.

Coach Peter van Noord na afloop: “Onverwacht de elite A gehaald. We hadden wel de doelstelling het te halen, dus niet onverminderd blij mee. We kwamen goed uit de lockdown met een mooie openingsoverwinning tegen Den Bosch. In thuiswedstrijden laten de jongens een vorm van energie zien die ik niet vaak zie en het werd mij gauw duidelijk dat Aris niet kwam om te winnen vandaag.”

“De bank vroeg in de slotminuten om Xyon, het kwam eerlijk gezegd niet in mij op om hem te brengen. Zijn score mag de hele wereld over en zeker naar St. Eustatius“, sluit Van Noord trots af.