Den Helder

Een blik op de toekomst van vuurtoren de Lange Jaap

Advertentie:

Den Helder – Het lot van vuurtoren de Lange Jaap in Den Helder is nog altijd onduidelijk, maar daar komt op 25 maart 2024 misschien verandering in. De Helderse gemeenteraad krijgt dan namelijk informatie van Rijkswaterstaat en advies- en ingenieursbureau Movares. Dit zal gebeuren tijdens een zogenoemde beeldvormende avond.

In september 2021 zijn ernstige scheuren gevonden in de wanden en vloeren van de Lange Jaap. Rijkswaterstaat wil de cultuurhistorische waarde en levensduur van gietijzeren vuurtorens behouden. Afgelopen periode zijn daarom in opdracht van Rijkswaterstaat onderzoeken uitgevoerd door Movares en op basis hiervan zijn verschillende scenario’s uitgewerkt. Hierbij is contact geweest met de gemeente Den Helder, Huisduiner Belang en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. De minister van Infrastructuur en Waterstaat meldde in december 2023 echter nog geen definitief besluit te nemen over de toekomst van de Lange Jaap. Nader onderzoek was nodig, concludeerde de minister.

Door middel van presentaties wordt de gemeenteraad van Den Helder op 25 maart meegenomen in het tot nu toe doorlopen proces en bieden de presentatoren een blik op de toekomst: welke stappen zullen de komende periode gezet worden? De heer Huijskes-Nagel, hoofdingenieur-directeur Corporate Dienst bij Rijkswaterstaat, zal de presentaties inleiden.

De Lange Jaap is een icoon van de gemeente Den Helder. De vuurtoren is een baken van veiligheid en herkenning, voor vissers die weer terugvaren en marinemensen die weer thuiskomen. Het licht van de Lange Jaap is een teken van thuiskomst voor de inwoners van Den Helder. De Lange Jaap is als rijksmonument ook van nationale waarde.
Toon meer

Lianne Snel

Lianne Snel studeerde politicologie en American Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

1 reactie

  1. 2,5 jaar verder en dan volgt een “blik op de toekomst”. Belooft natuurlijk niet heel veel goeds, want dat impliceert eigenlijk “dat we er nog lang niet zijn”. Ben benieuwd of er publiek wordt toegelaten bij de presentatie. Onderbuikgevoel natuurlijk, maar volgens mij kan bij bepaalde partijen de vlag uit als Lange Jaap bij een toekomstige storm inderdaad sneuvelt.

    Ondertussen verslechtert de situatie rond Lange Jaap ook zichtbaar. Poos geleden is er een toegangshek gesneuveld en dat slingert nu al enig tijd rond. Met de bouwhekken en het onkruid geeft het een somber beeld.

Wellicht ook interessant

Back to top button