
Wieringerwerf – In het kader van de klimaatverandering en de gevolgen daarvan neemt de Rijksoverheid maatregelen om het gebruik van fossiele brandstoffen af te bouwen. Voor de uitbreiding van duurzame energiebronnen zoals windenergie en waterstof moeten vanuit de Noordzee veel leidingen en kabels gelegd worden die ergens aanlanden. In Wieringerwerf werd hier dinsdag een bijeenkomst over georganiseerd.
Het is de bedoeling om tussen 2031 en 2040 ongeveer 29 gigawatt aan energie vanuit zee naar de kust te kunnen transporteren. Dit moet met zo min mogelijk gevolgen voor mens en natuur gebeuren. Daarom is het programma ‘Verbindingen Aanlanding Wind Op Zee (VAWOZ) 2031-2040’ opgezet. In dit programma onderzoekt het ministerie van Economische zaken & klimaat (EZK) samen met provincies en natuur, milieuorganisaties, havenbedrijven, maatschappelijke organisaties en medeoverheden welke routes en aanlandlocaties het meest geschikt zijn.
Begin 2025 zouden de meest kansrijke routes in beeld moeten zijn. Belangrijk daarbij is om de impact op de natuur en de leefomgeving zo laag mogelijk te houden en hoe de verbindingen zo goed mogelijk op bestaande voorzieningen kunnen worden aangehaakt. Voor Noord-Holland zijn er in 388 pagina’s tellende en nu ter inzage liggende ‘Notitie Reikwijdte en detailniveau’ (NRD) twee grote aanlandingslocaties in beeld. Eén bij de IJmond met als doel Amsterdam en één ten zuiden van Julianadorp met als doel Den Helder en Agriport. Hiervoor moet het Natura 2000 gebied doorkruist worden. Het programmaonderdeel NRD gaat ruim twee jaar in beslag nemen en omvat ook een ontwerp programma ‘milieu effect rapportage’(MER).
Zoekgebieden
Er bestaan concrete plannen voor een 380kV-station bij Den Helder, maar deze locatie is eigenlijk slechts ingebracht door de regio vanuit het werkgelegenheidsperspectief dat een grote energiehub zou kunnen bieden. De aanlandingszone ten zuiden van Julianadorp is gekozen omdat de duinenrij en daarmee het Natura 2000-gebied hier relatief smal is en de morfologische dynamiek van de Noordzeekustzone relatief beperkt. De routes lopen vanaf de aanlandingszone naar twee mogelijke aansluitlocaties, Den Helder en een zoekgebied rondom en ten zuiden van 150kV-station Middenmeer. Voor dit laatste zoekgebied wordt de exacte ligging van het nieuwe 380kV-station vastgesteld in het project 380kV Netuitbreiding Noord-Holland Noord. Een 380kV-hoogspanningsstation nabij Den Helder moet worden verbonden met het 380kV hoogspanningsnet. Dit tracé wordt niet binnen Programma VAWOZ onderzocht, maar te zijner tijd door middel van een eigen studietraject. Voor een aanlandingsstation voor waterstof zijn twee zoekgebieden in beeld: een zoekgebied nabij het gascompressorstation Anna Paulowna en een zoekgebied nabij het NAM-terrein ten zuidoosten van Den Helder.
Het is voor EKZ nog onzeker of de omvang van de elektriciteits- en waterstofvraag nabij Den Helder voldoende aanleiding is voor een elektrische aanlanding inclusief nieuw 380kV-station en bovengrondse netuitbreidingen. Het station is daarom (voorlopig) nog niet opgenomen in de investeringsplannen van TenneT. Er is samenhang met de 380kV Netuitbreiding NHN, want er wordt aansluiting gezocht op het toekomstige 380kV-station Netuitbreiding Noord-Holland Noord-Noord nabij Agriport. Er zijn bij de locatiekeuze voor dit 380kV-station in Middenmeer echter nog diverse kanttekeningen. De noodzaak om de netcongestie op te lossen wordt door zowel de provincie als de gemeente Hollands Kroon onderschreven. Echter stelt het huidige college van Hollands Kroon dat recentelijke grootschalige ontwikkelingen in de Wieringermeer niet of nauwelijks hebben bijgedragen aan de brede welvaart van haar inwoners. Bij afweging over nieuwe grootschalige ontwikkelingen zal dit veel beter in samenhang moeten worden bezien. Verschillende partijen, waaronder het waterschap, natuur- en milieuorganisaties, lokale bewonersorganisaties, de gemeente Hollands Kroon en de provincie Noord-Holland vinden de aantrekkende werking van industrie die een aanlanding bij Agriport kan hebben echter niet wenselijk.
Notitie Reikwijdte en Detailniveau
Van vrijdag 23 februari tot en met donderdag 4 april 2024 ligt de concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau (concept-NRD) ter inzage voor dit programma. Tussen maandag 4 maart en maandag 25 maart 2024 worden informatiebijeenkomsten georganiseerd. Naast de informatiebijeenkomsten organiseert het ministerie van EZK op dinsdag 19 maart 2024 van 19:30 tot 21:30 uur een webinar. Aanmelden voor het webinar kan via het aanmeldformulier.