Cultuur/NatuurHollands KroonPolitiek

Acht nieuwe gemeentelijke monumenten

Advertentie:

Hollands Kroon – De gemeente Hollands Kroon wil weer acht panden gaan aanwijzen als gemeentelijk monument. Daarmee wordt de volgende stap gezet in de ambitie die de gemeente in 2019 uitsprak: Het uitbreiden en herijken van de gemeentelijke monumentenlijst. De Dorpsstraat in Nieuwe Niedorp wordt zo langzamerhand de ‘Monumentenlaan’.

Er stonden namelijk al zeven gemeentelijke monumenten aan de Dorpsstraat en daar komen er nu nog eens drie bij: De voormalige burgemeesterswoning aan de Dorpsstraat 125, het voormalige wees- en armenhuis aan de Dorpsstraat 265 t/m 279 en zelfs het transformatorhuisje aan de Dorpsstraat 73 wordt een monument. Het transformatorhuis is in 1935 gebouwd naar ontwerp van architect Johannes Bernardus van Loghem (1881-1940). Later zou hij zich vooral gaan bezighouden met sociale woningbouw en de zogenaamde ’tuindorpen’.

De andere panden die de gemeente wil aanwijzen als monument staan verspreid over Hollands Kroon. Twee Wieringerboerderijen, aan de Vatropperweg 13 in Den Oever uit 1848 en aan de Varkensgrasweg 3 in Westerland uit 1975 bijvoorbeeld. Ook Hoofdstraat 33 in Hippolytushoef wordt een monument. De voormalige dokterspraktijk aan de Dorpsstraat 83 in Winkel krijgt ook de monumentale status en als laatste volgt de voormalige burgemeesterswoning aan de Noord Zijperweg 33 in Wieringerwaard.

Vatropperweg 13 in Den Oever (Foto: Gemeente Hollands Kroon).

Toestemming en reden
De status van gemeentelijk monument kan om verschillende redenen worden toegewezen. Op de website van de gemeente staat voor ieder pand beschreven waarom het pand historisch significant is of bijvoorbeeld architectonisch waardevol. Ook staan er foto’s van de gebouwen en een beschrijving van de bouwstijl, het bouwjaar en de architect. De gemeente Hollands Kroon heeft in haar monumentenbeleid opgenomen dat de eigenaar moet instemmen met de aanwijzing tot gemeentelijk monument. Stemt de eigenaar niet in, dan stopt het proces.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button