Hollands Kroon

Gedenkboom voor begraafplaats Middenmeer

Middenmeer – De gemeente Hollands Kroon wil haar medewerking verlenen aan het realiseren van een gedenkboom op de begraafplaats in Middenmeer. In een metalen boom, zoals eerder ook in Den Helder geplaatst, kunnen inwoners voor €50,- een blad laten hangen met daarop de naam van hun overleden dierbare.

De gemeente kan de boom op korte termijn aanschaffen, waarna de organisatie die ze maakt hem komt plaatsen. Vervolgens kunnen inwoners bij de gemeente een blad aanvragen. Een blad kost €50,- en het plaatsen van de bladen gebeurt twee keer per maand en is normaliter gratis. Wanneer inwoners dit op een specifiek moment willen laten gebeuren kost dat nog eens €100,-. Om de bedragen te innen moet de gemeente officieel de lijkbezorgingsverordening aanpassen. Hiervoor is toestemming van de gemeenteraad nodig.

Wethouder Theo Groot vindt het een mooi initiatief en vertelt dat het idee vanuit de uitvaartbranche komt. Volgens Groot is het een passend alternatief voor bijvoorbeeld het houden van een urn, of het onderhouden van een graf. De wethouder geeft daarnaast aan dat er veel belangstelling voor is vanuit de inwoners. In Den Helder, waar plek was voor 450 blaadjes, zijn in een jaar alle plekken bezet geraakt.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button