Cultuur/Natuur

Fotowandeling ’50 jaar topnatuur Zwanenwater’ geopend

Callantsoog – De fototentoonstelling en fotowandeling ‘50 jaar topnatuur Zwanenwater’ is woensdagmiddag geopend. Vrijwilligers en boswachters van Natuurmonumenten wandelden gezamenlijk langs de fotopanelen met foto’s van plant- en diersoorten die in het natuurgebied leven. De wandeling en tentoonstelling zijn gerealiseerd ter ere van het feit dat Natuurmonumenten het Zwanenwater dit jaar 50 jaar beschermt en beheert.

De openingshandeling van de fototentoonstelling werd verricht door enkele vrijwilligers van het Zwanenwater. Dat deden zij samen met een boswachter van het eerste uur en met de huidige boswachter. Beide heren hebben ieder ruim 30 jaar boswachterservaring in het Zwanenwater.

Via de fototentoonstelling en fotowandeling wordt kennisgemaakt met het unieke natuurgebied, dat 50 jaar geleden nog een verruigd jagersdomein was. De jagers hebben plaats gemaakt voor boswachters en natuurliefhebbers. Nu is het Zwanenwater een internationaal gewaardeerd natuurgebied waar 3500 verschillende plant- en diersoorten voorkomen. De fototentoonstelling is te bezichtigen in de zwarte schuur op de parkeerplaats van het Zwanenwater. De fotowandeling volgt de bruine route in het Zwanenwater van 5,8 kilometer. Langs de route staan panelen met foto’s van kenmerkende plant- en diersoorten met een korte beschrijving over die soorten. De route is beschikbaar op de website van Natuurmonumenten. Uitgeprint of op de telefoon krijgen bezoekers meer informatie over elke soort.

 

 

 

 

 

Zwanenwater
Het natuurgebied Zwanenwater wordt gekenmerkt door de grote verschillen in leefomstandigheden op een relatief kleine oppervlakte; hoog – laag, droog – nat, warm – koud, zonnig – schaduwrijk. Er zijn duinen, heide, graslanden, moerassen, bosjes, poeltjes en duinmeren. Door de grote verschillen in leefomstandigheden en leefomgevingen komen er heel veel verschillende planten diersoorten voor. Onder meer de zandhagedis, rugstreeppad, blauwborst, baardman, twaalf soorten orchideeën, parnassia, dop- en struikheide, heivlinder en heidelibel.

Via de fototentoonstelling en fotowandeling worden een aantal van deze soorten en hun leefgebied in kaart gebracht. Verder komen bezoekers te weten hoe dat samen hangt met het beheer, maar ook met de geschiedenis van het Zwanenwater; Het ontstaan van het gebied en het gebruik en beheer door de verschillende eigenaren. Ook wordt uitgelegd hoe Natuurmonumenten zorgt dat deze rijkdom behouden blijft. De fototentoonstelling en -wandeling zijn tot oktober te bezichtigen.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

Back to top button