Den HelderPolitiek

NIVZ: Extra bewaking Helderse stranden nodig

Advertentie:

Den Helder – In een onderzoek door het Nederlands Instituut Veiligheid Zwemlocaties (NIVZ) naar de stranden in Den Helder, Huisduinen en Julianadorp wordt geadviseerd een ondersteunende repressieve dienst in te stellen die kan reageren op noodgevallen. Stichting Strandexploitatie Noordkop stopte in 2021 de samenwerking met de reddingsbrigade waarna de gemeente ervoor koos ook de alarmploeg te schrappen. Juist aan zo’n alarmploeg blijkt nu behoefte te zijn.

Het gaat om de strandbewaking buiten de openingstijden van SSN. De alarmploeg van Reddingsbrigade Den Helder pakte dit voorheen op, maar na de breuk met SSN besloot de gemeente daar de stekker uit te trekken. Het toenmalige college onderschreef de noodzaak voor de alarmploeg niet. De SSN verklaarde het standpunt van de reddingsbrigade dat er onveilige situaties zouden ontstaan als ‘onzin’. De reddingsbrigade zelf was enorm teleurgesteld over de gang van zaken. De politiek reageerde door aan het college om een risicoanalyse te vragen.

Terugkeer alarmploeg?
Het NIVZ voerde de analyse uit en concludeert dat de cijfers wel degelijk aantonen dat er behoefte is aan een alarmploeg, of een ondersteunende repressieve dienst zoals het instituut het noemt. Zo zijn er de afgelopen jaren nog best veel acties geweest op de Helderse stranden, door onder andere de reddingsbrigade van Callantsoog, op momenten dat SSN niet beschikbaar was: In totaal 25 keer in 2021 en 13 keer in 2022. In totaal kwamen partijen in die jaren respectievelijk 40 en 46 keer in actie. Een aanzienlijk deel van de reddingsacties wordt dus niet door SSN zelf gedaan.

In het onderzoek adviseert het NIVZ om de afspraken tussen SSN en Reddingsbrigade Nederland over samenwerking met Reddingsbrigade Den Helder te evalueren. Ook raadt zij aan extra onderzoek te doen naar een eventuele terugkeer van de Helderse reddingsbrigade voor momenten buiten het toezichtvenster van SSN. Daarvoor moet eerst verdiepend worden gekeken naar tijdstippen, datums en aard van de geregistreerde incidenten. Verder wordt geadviseerd om incidenten en meldingen beter te registeren en zijn er verbeterpunten wat betreft de toegankelijkheid en de informatievoorziening voor strandgasten.

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button