Hollands KroonVideo

Wie wordt de ‘Koe van het Jaar’ in Noord-Holland (video)

Middenmeer – Een spannende middag voor melkveehouders uit Noord-Holland. Na een afgelasting in maart vanwege een uitbraak van de koeiengriep, kon de Wintershow Noord-Holland op woensdag 12 april toch doorgaan. Er deden in totaal 59 koeien mee aan de koeienshow in Middenmeer. Op het spel staat het algemeen kampioenschap, met de bijbehorende titel ‘Koe van het Jaar Noord-Holland’.

Organisator Kees Conijn is tevreden met de opkomst. “Er zijn prachtige koeien vandaag, echt een heel hoog niveau”, zegt Conijn, “echt een feestdag voor liefhebbers van mooie koeien.” De deelnemers hebben een gezonde onderlinge rivaliteit. “Hoe Max Verstappen de Formule 1 ziet, zo zie ik de keuringswereld een beetje”, zegt deelnemer Maarten Spaander.

Een belangrijke taak is weggelegd voor de jury. Herre Kuiper let op een aantal verschillende elementen. “We beoordelen op het frame, de uitstraling en de twee belangrijkste categorieën zijn uier en benen”, vertelt het jurylid.

Oude koeien juist wél uit de sloot halen
De koeien zijn ingedeeld in een aantal leeftijdscategorieën. Er is een ‘blinde jackpot’ voor vaarzen die in deze periode hun eerste kalf werpen, dan is nog niet goed duidelijk hoe de koe er uit komt te zien. Jonge koeien, de middengroep en oudere koeien vormen verschillende categorieën. Tot slot is er een categorie voor koeien die meer dan 55.000 liter melk hebben gegeven.

Oudere koeien komen vaak als winnaar uit de bus en dat heeft een speciale reden. “Over het algemeen hebben hele beste oude koeien wel iets van een voordeel”, zegt Kuiper, “die koeien hebben zich bewezen en dat dien je als jury wel te waarderen.”

De winnaar
Er was een sterk deelnemersveld en juist ook de wat jongere koeien gooiden hoge ogen. Uiteindelijk gaf ervaring echter toch de doorslag, want de winst ging naar een ware vedette. “Ze is de afgelopen drie jaar kampioen geworden”, vertelt de winnaar van het algemeen klassement Peter Akkerman, “vorig jaar alleen in haar categorie, maar gelukkig nu weer wel.” De winst is in ieder geval reden voor een feestje: “ik heb al gezegd als we kampioen worden dan sta ik op tafel vanavond!”

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button