Politiek

Raadscafé Hollands Kroon in het teken van asielopvang Hotel Wieringermeer

Advertentie:

Wieringerwerf – Het was een enorm druk bezocht raadscafé in Wieringerwerf. Kantine de Wilskracht van voetbalvereniging DWOW was tot de nok gevuld met maar liefst acht overlegtafels. De onderwerpen liepen flink uiteen: van gastheer DWOW tot motorcross, verkeerssituatie Westerweg, speeltuin de Bosbies, het tracé van de doorfietsroute, het Berenschot rapport over de datacenters en asielopvang bij het Van der Valk Hotel Wieringermeer. Raadsleden moesten dus kiezen bij welk onderwerp ze aan wilden schuiven en hun fractieleden verdelen over de onderwerpen.

De grootste groep inwoners was duidelijk gekomen voor de voorgenomen huisvesting van ongeveer honderd asielzoekers bij het Van der Valk Hotel Wieringermeer. Immers, de gemeente Hollands Kroon is, net als vier andere gemeenten in Noord-Holland, door het Rijk en COA dringend verzocht mee te werken aan de versnelde opvang van honderd asielzoekers. Er waren veel vragen aan deze tot een grote gespreksgroep van wel 25 personen uitgegroeide ‘tafel’, waar vele malen meer mensen omheen stonden dan dat er zitplaatsen waren. De algehele tendens was het veiligheidsgevoel en onbegrip over de gemeentelijke medewerking aan het verzoek van het COA, terwijl veel eigen inwoners op ellenlange wachtlijsten staan voor een woning.

Veiligheid
Volgens een aantal aanwezigen was hun veiligheid in het geding en werd ook plunderen van winkels niet uitgesloten. Raadsleden, die ook pas dinsdagavond tijdens een besloten bijeenkomst geïnformeerd waren, hoorden de vele sentimenten aan en deden hun best om daar waar mogelijk enkele vragen te beantwoorden. In de kakofonie en soms bevlogen betogen aan deze ‘tafel’ ontstonden daardoor weer diverse subgroepjes en gesprekken, waarbij raadsleden zo goed mogelijk de positie en bevoegdheden van de gemeente probeerden te schetsen in het grotere landelijke plaatje.

Vragen die onbeantwoord bleven hadden veelal betrekking op de lengte in tijd dat het hotel deze functie zou gaan vervullen, omdat velen bang waren dat zowel het winstmodel van het Van der Valk concern als de grote behoefte aan asielplekken bij het COA een langdurig verblijf zou gaan betekenen. Waar het ene raadslid iets meer begrip toonde voor de soms negatieve sentimenten was lang niet elk raadslid het eens met een aantal gebezigde aannames. Omdat het onderwerp enorm leeft en vele vragen onbeantwoord bleven lijkt voor de aangekondigde informatieavond over dit onderwerp echt een grote zaal nodig te zijn.

Toon meer

Hans Boskeljon

Hans Boskeljon is sinds mei 2023 politiek verslaggever voor Regio Noordkop. Hij richt zich uitsluitend op de politiek binnen de gemeente Hollands Kroon. In het verleden was hij onder meer werkzaam bij NRG en als wethouder in de gemeente Den Helder. Hans is bereikbaar via hans@regionoordkop.nl.

1 reactie

  1. Simpel asielzoekers er in en mij zien ze nooit meer.
    Vieze huigelaars

Wellicht ook interessant

Back to top button