Politiek

Tijdelijke opvang van honderd asielzoekers in Hotel Wieringermeer voor maximaal één jaar

Op 24 april organiseren gemeente en COA een informatieavond voor omwonenden

Advertentie:

Anna Paulowna – Het college van Hollands Kroon heeft bij monde van burgemeester Rian van Dam en wethouder Mary van Gent aangegeven dat het eerste contact met het COA (Centraal Orgaan Asielzoekers) over de versnelde en tijdelijke opvang van honderd asielzoekers in Hotel Wieringermeer op 3 april heeft plaatsgevonden.

Op 9 april is de raad geïnformeerd en de dag daarna is er een persbericht uitgegaan omdat er door geruchten vanuit Hotel Wieringerwerf enige onrust was ontstaan. In het persbericht van 10 april heeft het college aangegeven dat op het moment dat er meer bekend was dat men opnieuw in de lucht zou komen om deze informatie te delen. Omdat er op 11 april intensief contact geweest is met het COA, is dit dan ook het moment dat het college die nieuwe informatie kan delen. Verder spreekt de gemeente met het COA en het COA spreekt met het hotel, maar de gemeente heeft geen rechtstreeks contact met het hotel over deze kwestie. De gemeente heeft hierin ook een beperkte rol en neemt haar verantwoordelijkheid vooral als het gaat om de zorgen van inwoners. Tijdens het raadscafé donderdag in Wieringerwerf werd ook veel gesproken over de asielopvang.

Het COA streeft ernaar om de tijdelijke opvang van honderd asielzoekers in Wieringerwerf op 1 juni te starten, waarbij er een jaarcontract wordt afgesloten en de opvang normaal gesproken op 1 juni 2025 zou eindigen op die locatie. Daarin speelt wel mee dat de gemeente voor die tijd één of meerdere definitieve opvanglocaties moet hebben waar deze mensen dan naartoe kunnen. Er ligt namelijk een wettelijke opgave vanuit de spreidingswet waar de gemeente aan moet voldoen. De honderd mensen die nu met spoed onderdak nodig hebben in Wieringerwerf maken onderdeel uit van de totale opvangopgave van 279 mensen die Hollands Kroon heeft.

Direct aan het werk
In de tussenliggende periode tot 1 juni gaan het COA en de gemeente Hollands Kroon een bestuursakkoord opstellen waarin de wederzijdse voorwaarden voor de tijdelijke opvang worden afgesproken. Het is naast aandacht voor veiligheid, beheer en toezicht en het tijdelijk gebruik van de locatie onder andere de intentie van de gemeente dat de asielzoekers ook zo snel mogelijk mogen werken, zodat er een dagbesteding is en er geen ledigheid ontstaat. Of dit werken vanuit hogere overheden wordt toegestaan en of het een verplicht karakter krijgt kan de gemeente nu nog niet zeggen. Wel kijkt men mee hoe dit in de pilot in Almere gaat waar deze uitzondering wel is toegestaan.

Los van de tijdelijke huisvesting in Wieringerwerf moet de gemeente uiteindelijk op zoek in heel Hollands Kroon naar één of twee extra permanente locaties om 255 volwassen asielzoekers op te vangen en één locatie om 24 alleenstaande minderjarige asielzoekers op te vangen. Hierbij vraagt men inwoners om mee te denken over geschikte locaties. Dit hoeft niet direct een gebouw te zijn maar kan ook een beschikbaar weiland zijn waar het COA met grote tenten een opvanglocatie kan realiseren. Inmiddels heeft de VVD fractie aan het college schriftelijke vragen gesteld over de communicatie, het proces en de juridische situatie rond bestemmingsplannen. Daarnaast vraagt men zich af wat de effecten zijn van het sluiten van Hotel Wieringermeer als het hotel voor toeristen sluit.

Inwonersavond
De inwonersavond wordt op 24 april gehouden waarbij de locatie nog niet bekend is. Op deze avond zijn zowel de gemeente als het COA aanwezig om vragen te beantwoorden. Tussentijdse vragen kunnen gesteld worden via opvang@hollandskroon.nl. Ook heeft het COA al heel veel antwoorden op veel gestelde vragen rondom de komst en de invloed van een opvanglocatie. Deze kunt u vinden op www.coa.nl

Toon meer

Hans Boskeljon

Hans Boskeljon is sinds mei 2023 politiek verslaggever voor Regio Noordkop. Hij richt zich uitsluitend op de politiek binnen de gemeente Hollands Kroon. In het verleden was hij onder meer werkzaam bij NRG en als wethouder in de gemeente Den Helder. Hans is bereikbaar via hans@regionoordkop.nl.

4 reacties

  1. Mag een vermogen kosten. Zullen wel groepskorting krijgen. Moet je eens kijken wat een nachtje kost.

  2. Voor de meeste mensen is een weekendje in een hotel al te duur….. Echt onbegrijpelijk. En de overheid de belastingen en accijns maar verhogen en overal op bezuinigen om dit allemaal te kunnen bekostigen. Dit gaat echt spaak lopen, de bevolking gaat in opstand komen. Dat zie je al in de mate waarin de PVV is gegroeid.

    1. hoor net dat die Rutte vandaag nog eens 3 miljard heeft weggegeven, de broekriem kan weer aangetrokken hoor, de NLer kapotbezuinigd om de buitenlanders te spekken…….

Wellicht ook interessant

Back to top button