Hollands KroonPolitiek

De sluis is van de provincie, maar de brug van de gemeente. Ze willen beiden iets anders met de Westfriesesluisbrug

Hollands Kroon – De Westfriesesluisbrug is al meer dan negen jaar aan vervanging toe. De gemeente wil er een vaste brug van maken, maar de voorkeur van de provincie gaat uit naar een beweegbare brug. Beide overheden zijn eigenaar van een deel van de brug, dus een consensus moet bereikt worden.

Zo legde wethouder Theo Groot de complexiteit van de situatie omtrent de Westfriesesluisbrug uit. Omdat de provincie de vaarwegen en daarmee de sluis beheert willen zij graag een beweegbare brug behouden. De gemeente ziet de kosten hiervan echter oplopen en stelt vast dat er maar beperkt gebruik van wordt gemaakt. In de jaren voordat de noodbrug er kwam werd de brug maar een keer of vijf per jaar geopend. Er waren wel rond de 1800 doorvaarten, maar voor de meeste bootjes hoeft de brug niet open.

De gemeente heeft ook een enquête gehouden onder de omwonenden, waaruit blijkt dat 65 procent van de inwoners een vaste brug wilt. Je moet houden wat je hebt stelt de gemeente en een vaste brug heeft geen invloed op kleine recreatieve bootjes. Deze argumenten tezamen hebben ze nu naar de provincie gestuurd, met de hoop dat zij van hun standpunt willen afwijken. Binnenkort volgen er gesprekken met de gedeputeerde om de mogelijkheden te verkennen.

Een vaste brug zou binnen het budget van €1.000.000,- euro passen. Voor een beweegbare brug is waarschijnlijk drie keer zoveel geld nodig.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button