Den HelderPolitiek

Den Helder breidt TONK regeling uit

Den Helder – Wethouder Pieter Kos heeft besloten de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) uit te breiden, zodat meer mensen hier gebruik van kunnen maken. De regeling is bedoeld voor mensen wiens inkomen aanzienlijk is gedaald door de coronacrisis, waardoor zij noodzakelijke kosten als woonkosten niet meer kunnen betalen. Het gaat hier veelal om ondernemers, die bij verlies van inkomen niet bij het UWV terecht kunnen.

De belangrijkste uitbreiding is dat ondernemers ook in aanmerking komen als zij kunnen aantonen dat zij geen winst hebben gemaakt in het eerste half jaar van 2021. Volgens de wethouder gebruiken ondernemers namelijk vaak persoonlijke middelen om het bedrijf draaiende te houden, waardoor zij niet in aanmerking komen voor de steunmaatregel. Een andere aanpassing is dat de gemeente de kosten van de aanvragers ruimer gaat bekijken. Zo mogen bijvoorbeeld kosten voor de zorgpremie worden meegerekend en worden de volledige hypotheeklasten in plaats van alleen de hypotheekrente gebruikt. Hierdoor kan het bedrag dat zij ontvangen hoger uitkomen.

De aangepaste regeling geldt ook voor inwoners of ondernemers die al gebruik hebben gemaakt van de regeling: “De al behandelde TONK-aanvragen worden opnieuw beoordeeld. Als aanvragers recht hebben op een hogere TONK-uitkering, ontvangen zij een nabetaling. Zij hoeven hiervoor geen nieuwe aanvraag te doen”, aldus de wethouder. Ook gaat de gemeente zelf inwoners benaderen die eerder wel gebruik maakten van andere steunmaatregelen, maar geen aanvraag hebben gedaan voor de TONK.

De gemeente Den Helder ontvangt vanuit Den Haag in totaal een bedrag van €450.000,- voor de uitvoering van de TONK regeling. Gemeenten mogen zelf beslissen hoe zij de voorwaarden vaststellen. In de afgelopen twee maanden zijn er maar enkele tientallen aanvragen geweest. Het maximale bedrag dat iemand van de regeling kan krijgen is €1.000,- per maand, gedurende zes maanden. Er is dus nog een ruime hoeveelheid van het budget over. Volgens de wethouder is de gemeente Den Helder de eerste die de regeling op deze wijze uitbreidt, maar hij verwacht dat veel andere gemeenten zullen volgen.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button