Den Helder

Den Helder krijgt nieuw woongebouw “Het Warenhuys”

Den Helder – Het nieuwe woongebouw met 36 sociale huurwoningen en een winkelplicht draagt in stijl met haar historie de nieuwe naam Het Warenhuys. Hiervoor moet de stad definitief afscheid nemen van de koepel van het voormalige V&D pand. Niet zonder reden, maar ruimte, licht en uitstraling te geven aan de nieuwe blikvanger.

De koepel is een begrip in Den Helder en heeft menig Nieuwedieper daar een lunch genoten of een sapje gedronken. De ‘paddenstoel’ is van zichzelf te klein er, apart van het hoofdgebouw, bijvoorbeeld een zelfstandige (horeca)zaak of woning van te maken. Nog los van het probleem hoe dan de rolstoelvriendelijke toegankelijkheid, keuken en toiletvoorzieningen geregeld worden. Daarnaast zouden bewoners van de aangrenzende appartementen op de eerste verdieping ernstige belemmering van hun uitzicht ervaren.

Huurwoningen
Het nieuwe pand bestaat naast de winkelplint straks uit 36 sociale huurwoningen, dat is een toevoeging van 18 sociale huurwoningen op een prominente plek in het stadshart. Op dit moment is Helder Vastgoed nog in gesprek met diverse partijen voor een plekje in de winkelplint. In het souterrain krijgen Kunsthal 45 en de Kunstuitleen hun nieuwe onderkomen.

Met de sloop zal ook het kunstwerk van Leon Keer verdwijnen. Meer dan twee jaar kon de bezoeker aan het stadshart genieten van de levensgrote 3d walvis, reddingsboei en de bekende koffer. Bij het vervaardigen van de kunstwerken was de kunstenaar op de hoogte dat deze tijdelijk zou zijn.

Ontwerp
Het ontwerp is van het Rotterdamse architectenbureau Happel, Cornelisse, Verhoeven. Gedachte is dat het kille beton uit de jaren 60 plaatsmaakt voor baksteen en uitdagend metselwerk. Ook de achterkant van het V&D-gebouw krijgt een volwaardige uitstraling. Helder Vastgoed verwacht in het derde kwartaal te beginnen met de bouw. Naar verwachting kunnen eind 2022 de huurders en de winkeliers hun intrek nemen. Het Warenhuys is onderdeel van vernieuwing die het stadshart van Den Helder ondergaat.

Toon meer

Famke Mulder

Dit bericht is geplaatst door Famke Mulder. Zij is stagiair geweest bij Regio Noordkop en volgde de opleiding mediaredactiemedewerker op het Mediacollege in Amsterdam.

Wellicht ook interessant

2 reacties

Back to top button
%d bloggers liken dit: