Den HelderPolitiek

Behoorlijk Bestuur positief over deelname coalitie: “Wij gaan geen achterhoedegevecht voeren”

Den Helder – Behoorlijk Bestuur laat deze week aan de formateurs weten dat de partij nog steeds positief staat ten aanzien van een deelname aan de coalitie. Informateur Kees Boelema Robertus stelde vast dat het ‘motorblok’ voor de nieuwe coalitie zou moeten bestaan uit CDA, VVD en Beter voor Den Helder. De partij van fractievoorzitter Sylvia Hamerslag ziet met hen voldoende basis voor een samenwerking.

Tijdens de informatie werd gezegd dat er tussen die drie partijen en Behoorlijk Bestuur een gebrek aan vertrouwen was. Daarom werden op 9 mei een aantal gesprekken gevoerd die de plooien zouden moeten gladstrijken. Datzelfde was het geval met GroenLinks, maar die partij is nog niet gereed om te delen wat de uitkomst voor hen is. Uiterlijk 13 mei laten beide partijen aan de formateurs weten hoe zij er in staan: Zitten ze nog in de race, of zien ze af van een plek in de coalitie?

Geen achterhoedegevecht
Dat laatste is, wat betreft Behoorlijk Bestuur, zeker niet het geval. Raadslid Leo van Esdonk was aanwezig bij de gesprekken en geeft aan dat hij ze als constructief heeft ervaren: “We hebben het over de gevoeligheden gehad, het stadhuis bijvoorbeeld. Er werd bij herhaling gevraagd hoe wij daarin staan, maar we zijn heel duidelijk: Ons standpunt blijft hetzelfde en wij draaien niet, maar we gaan ook geen achterhoedegevecht voeren.” Daarmee bedoelt Van Esdonk dat zijn partij niet zal blijven hameren op het terugdraaien van gemaakte besluiten: “Een democratische beslissing is een democratische beslissing en als de rechter straks uitspraak doet dan gaan wij daar niet aan toornen.”

Genoeg uitdagingen
Zo is de conclusie van Behoorlijk Bestuur dat er wel degelijk dossiers zijn waarop zij sterk van mening verschillen met de mogelijke coalitiepartners, maar dat het gaat om dossiers die niet tussen de partijen in hoeven te staan. Er komen volgens Van Esdonk nog heel veel uitdagingen op de stad af, die meer de aandacht verdienen: “De stad moet bestuurd worden. We krijgen enorme opgaven: De nasleep van corona, de situatie in Oekraïne en de financiën. Daar willen wij ons mee bezighouden.” Over die belangrijke zaken kan Behoorlijk Bestuur volgens Van Esdonk zeker om tafel met de partijen uit ‘het motorblok’.

De bal ligt nog steeds bij Carlo Assorgia en consorten, dat weet Van Esdonk ook. Toch ziet hij wel kansen: “Wij zijn positief en zien zeker mogelijkheden. We doen graag wat het beste is voor de stad.” Vanaf volgende week starten de formateurs met het inhoudelijke formatieproces. Ze denken aan aantal weken nodig te hebben om te komen tot de nieuwe coalitie. “VVD, CDA en Beter voor Den Helder kunnen het niet met zijn drieën dus ze zullen opzoek moeten gaan naar partners. Dan kunnen ze kiezen voor Behoorlijk Bestuur, een stevige partij met zeven zetels, of voor meerdere kleine partijen die alleen maar hun meningen onderschrijven. Dat is aan hen.”

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

1 reactie

  1. Goh, Behoorlijk Bestuur gaat niet draaien, maar vindt wel: “Een democratische beslissing is een democratische beslissing.” Kan Leo van Esdonk dan hier schrijven wanneer die democratische beslissing genomen is? Immers, dat vroeg de rechter van de Raad van State aan de vijf advocaten van de Gemeente. Er kwam geen antwoord. Blijkbaar weet Leo het antwoord wel.

Back to top button
%d bloggers liken dit: