Den HelderVideo

Helderse winkelcentra zijn “schoon, heel en veilig” (video)

Den Helder – Vier Helderse winkelcentra ontvingen een Keurmerk Veilig Ondernemen uit handen van wethouder Michiel Wouters. Het keurmerk betekent dat de winkelcentra in samenwerking met gemeente, hulpdiensten en andere organisaties samenwerkt om de veiligheid in en om het winkelcentrum te verbeteren. Schooten Plaza en het Ravelijncenter zitten nu op de maximale score van vijf sterren. De Riepel & Loopuytpark en Marsdiep hebben nog één ster te gaan om die score te bereiken.

De ondernemers zijn te spreken over de samenwerking. Jacco Kat, van winkelcentrum Schooten Plaza, noemt als voorbeeld de hangjeugd waar zijn winkelcentrum een tijd geleden mee kampte. “Dat begon te escaleren, maar na veel overleg met wijkagent, politie en ook de ouders hebben we dat op weten te lossen”. Uit het overleg kwam vervolgens een preventiemaatregel gerold, vertelt Kat. “Nu hebben we elk jaar een samenwerking met de scholen in de buurt. De leerlingen krijgen een rondleiding van de ondernemers, brandweer en politie om uit te leggen wat de effecten kunnen zijn van hangjeugd. Die benadering werkt echt heel goed.”

Winkelcentra kunnen hun sterren niet meer verliezen. Wethouder Wouters geeft aan dat dat niet de insteek is van het project. “Deelnemers krijgen een ster na drie jaar participatie en meerdere controlemomenten. De vijf sterren zijn een afgesloten traject van vijftien jaar. Het is daarna de uitdaging om dat niveau te handhaven, maar het uiteindelijke idee is dat de partijen elkaar kennen en het op dezelfde manier doorgaat. Het is voor alle deelnemers en ook voor ons als gemeente van belang de kwaliteit in stand te houden.”

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button