Uitgaan

Historische lezing over Duitsers in Den Helder

Den Helder – De Helderse Historische Vereniging (HHV) verzorgt in samenwerking met KopGroep Bibliotheken een lezing in School 7 over het alledaagse leven van de Duitse bezetter in Den Helder tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ab van de Walle heeft voor de herdenkingsmaand een selectie gemaakt van foto’s van Duitsers op meer of minder bekende Helderse plekken.

Velen kennen de verschrikkelijke verhalen en beelden van de meer dan 250 bombardementen op Den Helder. Vijf jaar lang vielen er bommen uit Engelse en Nederlandse vliegtuigen. Den Helder was immers een belangrijk steunpunt voor de Duitsers geworden. In deze presentatie komen weinig door bommen getroffen of afgebroken huizen voor, maar wel het leven van alledag van de bezetter. Duitse troepen kwamen veelal kort naar Den Helder en werden dan weer overgeplaatst of vertrokken snel naar zee.

Uit de nalatenschap van M. Zegel-Verfaille zijn meer dan 1.200 foto’s van Duitsers in de oorlogstijd aan de Helderse Historische Vereniging geschonken. Het zijn foto’s en negatieven uit de indertijd zo bekende fotozaak van Zegel in de Koningstraat. De foto’s van onder andere de familie Verfaille en Han Zegel, aangevuld met foto’s uit de beeldbank van de HHV en Traditiekamer De Kooy, laten een andere kant van de oorlog zien.

Kaarten
Deze lezing wordt op twee momenten gegeven in School 7. Er is een lezing op dinsdag 24 mei om 14:00 uur en een lezing op woensdag 8 juni om 19:30 uur. Kaarten zijn voor €4,50 te koop via de website.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button