Hollands KroonPolitiek

Mogelijk vluchtelingen in antikraak woningen Lelypark Wieringerwerf

Adverentie

Wieringerwerf – De gemeente Hollands Kroon is in overleg met de Wooncompagnie over de antikraak woningen bij het Lelypark in Wieringerwerf. Mogelijk zullen deze gebruikt worden voor de huisvesting van Oekraïense vluchtelingen. De sloop van de woningen staat al langere tijd op de agenda, om ruimte te maken voor nieuwbouw.

Op dit moment worden er 269 Oekraïense vluchtelingen opgevangen in Hollands Kroon. Daarmee voldoet de gemeente ruimschoots aan haar verplichtingen die vanuit het Rijk zijn opgelegd. Bij de komst van de eerste vluchtelingen koos de landelijke overheid ervoor om iedere veiligheidsregio te gebieden 1000 opvangplekken te realiseren. Inmiddels is er een verzoek gekomen voor 25.000 extra opvangplaatsen welke verdeeld worden op basis van de draagkracht per regio.

De gemeente verwacht dat nu al aan de nieuwe taakstelling voldaan wordt. Echter worden de meeste vluchtelingen in Hollands Kroon opgevangen bij agrariërs. In de aankomende periode zijn deze plekken weer nodig voor het onderbrengen van arbeidsmigranten. Daarom is de gemeente opzoek naar locaties voor de langere termijn. Eén van die plekken is verzorgingshuis Molenweid. Die locatie komt leeg te staan. In een memo aan de gemeenteraad laat het college nu weten dat ook de antikraak woningen nabij Lelypark in het vizier zijn.

Gesprekken gaande
Gemeentewoordvoerder Noortje Slot laat weten dat er nog niks rond is. Er zijn wel gesprekken tussen de gemeente en de Wooncompagnie, de eigenaar van de woningen. De huisvesting van Oekraïense vluchtelingen zou uiteraard betekenen dat de huidige bewoners moeten verhuizen. In totaal gaat het om 32 ‘aanleunwoningen’, bedoeld voor ouderen die zelfstandig willen wonen, maar wel dichtbij een verzorgingshuis. Slechts een aantal worden nog bewoond door reguliere huurders, het merendeel is antikraak. In de meest recente brief aan de gemeenteraad liet het college weten dat de bouw van de nieuwe woningen in 2024 zal beginnen en dat de antikraak woningen dus voor die tijd gesloopt moesten worden.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button