Cultuur/NatuurDen HelderPolitiek

Nog een winter in de Donkere Duinen voor De Paddestoel

Advertentie:

Den Helder – Het lijkt erop dat Wildopvang De Paddestoel dit jaar nog niet zal kunnen verhuizen naar de nieuwe locatie in de Helderse Vallei. Het college gaf eerder aan dat de nieuwe vestiging van de opvang in het vierde kwartaal van 2022 klaar zou zijn. Zo zou de organisatie nog een winter in het krakkemikkige pand in de Donkere Duinen bespaard blijven. Door personele problemen en haperingen in de aanbesteding is het proces weer vertraagd.

“We zijn nu aan de vierde projectleider toe”, vertelt Ben Reiff vanuit de wildopvang. Terwijl hij een toelichting geeft werkt hij tegelijkertijd aan het veiliger maken van de oprit bij de opvang. “Ik heb zojuist vernomen dat de ambtenaar die de nieuwbouw van de stichting overziet elders aan de slag gaat. Dat is al twee keer eerder het geval geweest.” Een nieuwe complicatie, dat kan er ook nog wel bij. Wethouder Remco Duijnker bevestigt het vertrek van de projectleider. Ook geeft hij aan dat er problemen waren met de aanbesteding: Een bedrijf dat de opdracht niet kreeg wilde in beroep gaan, waarna de gemeente besloot opnieuw aan te besteden. Hij denkt dat eind dit jaar de nieuwe wildopvang voor het grootste gedeelte klaar is, maar dat de verhuizing begin 2023 plaats zal vinden.

“Wij zijn een maand geleden geïnformeerd dat er weer vertraging zou zijn vanwege de aanbesteding”, zegt Reiff. “Dat is natuurlijk erg teleurstellend. Nu komt daar het vertrek van de projectleider bij.” De beloofde verhuisdatum in het vierde kwartaal van 2022 is daarmee vervlogen. Het is niet de eerste keer dat het proces vertraging oploopt. Vorig jaar bleek dat de procedure niet optimaal verlopen is. Ook de aanvraag van de benodigde vergunningen vanuit de provincie, gezien de Natura 2000 status van het nieuwe onderkomen, verloopt volgens Reiff traag en onduidelijk.

Vóór de volgende lente
Met de tijdelijke aanpassingen komt de stichting de komende winter ook wel door, maar door de situatie is het een constant proces van repareren en improviseren geworden. “Vannacht kreeg ik weer te horen dat er een laag water stond in één van de verblijven. Gelukkig is er niks met elektra stukgegaan.” Nu een verhuizing vóór de komende winter er niet meer inzit hoopt Reiff in ieder geval dat de stichting in de lente van 2023 niet meer in de Donkere Duinen zit: “In het voorjaar is het bijzonder druk bij ons, waardoor we echt in de problemen komen qua ruimte.”

Het is een frustrerend proces geworden, maar bij de stichting lopen mensen met doorzettingsvermogen: “Ik heb nog even de krantenverslagen terug gekeken: In 2019 zou de nieuwe opvang er al staan. Het is nu 2022 en we weten al dat het ook dit jaar niet gaat lukken.”

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button