Den Helder

Zeeweg weer open voor verkeer

Huisduinen – De Zeeweg rondom de Lange Jaap is vanaf vrijdagmiddag 13 mei weer open voor verkeer. Dat meldt de gemeente Den Helder. De weg was sinds september vorig jaar uit voorzorg afgesloten, omdat in de vuurtoren scheurvorming was geconstateerd die de constructieve veiligheid bedreigde. De toren was daardoor onveilig om te betreden en er werd gevreesd voor instortingsgevaar.

De afgelopen maanden hebben onderzoeken en drone-inspectievluchten plaatsgevonden en is een rapport opgemaakt door TNO en Spelt Engineering & Contracting BV (SEC). Hierin wordt aangegeven dat de weg tot windkracht 9 weer open kan. De gemeente neemt dit advies over. Burgemeester Jan de Boer: “De weg is lang afgesloten geweest. Dat was vervelend, maar nodig om grondig onderzoek te doen. Mooi dat het onderzoek heeft uitgewezen dat de weg weer open kan zodat Marinekazerne Erfprins, manage Bruin en Huisduinen ook via de Zeeweg weer goed bereikbaar zijn.”

Storm
Uit het onderzoek blijkt dat tot windkracht 9 de vuurtoren en omgeving als ‘veilig’ beschouwd kunnen worden. Mocht er een storm ontstaan met windkracht 9 of hoger dan nemen gemeente en Rijkswaterstaat snel actie om de weg en omgeving rondom de Lange Jaap weer tijdelijk af te sluiten.

Nu uit de inspectie met een drone blijkt dat nader onderzoek in de vuurtoren mogelijk is, gaat Rijkswaterstaat aan de slag om de fysieke gesteldheid van de vloeren te bepalen. Dit moet uiteindelijk leiden tot een compleet beeld van de fysieke gesteldheid van de toren. Daarmee kan Rijkswaterstaat vervolgstappen zetten met op termijn mogelijk het behoud van de vuurtoren.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button