Den HelderJeugdVideo

Alle leerlingen van De Kluft foutloos tijdens verkeersexamen, wethouder Augustijn reikt diploma’s uit (video)

Den Helder – Groot feest in groep 7 van basisschool De Kluft. De leerlingen namen donderdag deel aan het verkeersexamen en daarbij maakte geen één leerling een fout. Vanwege die bijzondere prestatie kregen de kinderen hun diploma uitgereikt door wethouder Tessa Augustijn.

“Jullie behoren tot een bijzondere groep”, richtte wethouder Augustijn zich tot de klas. “Niemand van jullie heeft een fout gemaakt. Dat is hartstikke goed, hou dat vast.” Vervolgens haalde Augustijn de leerlingen één voor één naar voren om het diploma te overhandigen. Met een glimlach van oor tot oor namen de kinderen hun oorkonde in ontvangst.

Meester Robbert van Lee is erg trots op zijn leerlingen: “We hebben niet per se veel extra geoefend voor het praktijkexamen. We hebben ’s ochtends wel even de route via Google Street View doorgenomen.” De leerkracht vertelt dat de leerlingen de route vooral zelf veel hebben geoefend in hun vrije tijd. “Dat hebben ze goed gedaan. Ik kijk nu al uit naar volgend jaar.”

‘Zeldzame prestatie’
Namens Veilig Verkeer Nederland was Koos van Beveren aanwezig. Hij noemde de foutloze fietsexamens een ‘zeldzame prestatie’. “Dit maak je maar heel weinig mee. Er is altijd wel een kind die een keer vergeet zijn hand uit te steken.” Volgens de vertegenwoordiger van de Verenigingsraad Noord-Holland is het ontvangst van het verkeersdiploma een bijzonder moment. “Het is voor veel kinderen vaak het eerste diploma dat ze in ontvangst nemen. Er gaat een heel traject aan vooraf. Het verkeersexamen begint in groep 1 al met oversteken.”

Wethouder Augustijn onderstreept het belang van het fietsexamen. “Het aantal verkeersongelukken neemt toe. Het lijkt wel of we tijdens de coronacrisis wat van de verkeersregels zijn kwijtgeraakt.” Volgens de wethouder is veilig deelnemen aan het verkeer extra belangrijk voor kinderen. “Kinderen kunnen soms onbesuisd zijn. Als ze zo’n examen afleggen, zijn ze er nog meer van bewust hoe het moet.”

Streven naar meest fietsvriendelijke stad
Den Helder streeft ernaar zichzelf op de kaart zetten als meest fietsvriendelijke stad van Nederland. Om dat te bewerkstelligen werkt de gemeente actief samen met Veilig Verkeer Nederland en heeft het gesprekken met de fietsersbond. Ook organiseert de havenstad een doortraproute. “Fietsen willen we sowieso meer onder de aandacht brengen. Het is gezond en goed voor het milieu. Mensen komen gewoon lekker in de buitenlucht. Dat is ook goed voor je.”

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button