Den HelderSport

Tour de Lasalle beleeft met virtuele wielerronde de landelijke primeur

Den Helder – Dit jaar geen wielerronde in Den Helder, maar de Tour de Lasalle gaat toch door! Niet met honderd man op de fiets door de straten, maar virtueel. Als onderdeel van Game Day beleeft de Tour een landelijke primeur.

Wim Erkelens Cooke, voorzitter van de Tour de Lasalle, is razend enthousiast. “We organiseren een virtuele tour van begin juli tot half augustus. Deelnemers moeten in die periode twee etappes afleggen, een in Den Helder en een op Texel. De vier die de snelste tijd neerzetten gaan naar de finale. En ja, ze mogen dezelfde etappe vaker rijden als ze op die manier hun tijd willen verbeteren.”

Het is een officiële door de KNWU erkende wedstrijd in dezelfde licentieklassen (zowel voor mannen als vrouwen) als normaal gesproken bij de Tour op de weg. Extra is een funklasse voor alle anderen die het leuk vinden eens mee te doen met de ronde. Er zijn al veel renners, vanuit het hele land, die hebben aangegeven mee te willen doen. Voor de winnaars is straks ook een echte trui beschikbaar.

Virtueel
Het is virtueel, dus publiek langs de weg dat voorbijrazende renners staat aan te moedigen is er niet bij. Toch is het wel mogelijk deelnemers live in actie te zien. “In de voormalige Kruidvat in de Spoorstraat in de binnenstad van Den Helder zetten we vier Tacx fietstrainers neer”, vertelt Erkelens Cooke. Daarop mogen deelnemers plaatsnemen die liever niet vanuit huis willen meedoen. En we hebben ook een aantal renners uit het hele land benaderd om naar Den Helder te komen.”

“De meeste deelnemers doen echter vanuit huis mee””, benadrukt de voorzitter. “Veel wielrenners hebben gewoon een mogelijkheid om thuis te trainen, bijvoorbeeld met een eigen Tacx, en als ze dan inloggen op een speciaal programma, kunnen ze meedoen aan de virtuele wedstrijd. Er is echter wel een bijkomende verplichting: de vier snelsten moeten naar Den Helder komen om op 15 augustus in schouwburg De Kampanje de finale te rijden.”

Primeur
De KNWU heeft het concept omarmd en het wordt dus ook een officiële wedstrijd op de wielerkalender. Op dit moment wordt nog gesleuteld aan de regelgeving, want de Tour de Lasalle is de eerste organisatie in Nederland die een wielerronde op deze virtuele manier vormgeeft. “Den Helder heeft straks dus de landelijke primeur!”, meldt Erkelens Cooke trots.

Voor de liefhebbers van fietsen op de weg is er ook goed nieuws; volgend jaar wordt de Tour de Lasalle gehouden van 3 tot en met 6 juni. De permanence verhuist dan van gebouw 66 op Willemsoord naar het atrium van Hotel Den Helder.

Tour de Lasalle

Toon meer

Ronald Boutkan

Bovenstaand bericht is geplaatst door Ronald Boutkan, algemeen directeur van Regio Noordkop. Ronald woont in Julianadorp en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

Wellicht ook interessant

Back to top button