RecensieUitgaan

De slag om de Schelde

Adverentie

Recensie – De bioscopen mogen weer open en ze beginnen gelijk met een nieuwe Nederlandse topper. De productie was bedoeld om vorig jaar, waarin 75 jaar bevrijding gevierd werd, in première te gaan. Regisseur Matthijs van Heijninger Jr. is de man die deze mega klus op zijn schouders nam.

Paula van der Oest heeft samen met Jesse Maiman en Matthijs het verhaal en scenario geschreven. Daarbij was de uitdaging de jeugd te interesseren voor de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal is dan ook geschreven uit het perspectief van drie verschillende jongeren uit die tijd. Wat was de beleving en hoe waren zij betrokken bij de acties, maar vooral welke dilemma’s en beslissingen moesten zij op jonge leeftijd onder ogen zien. De film die in het Engels de titel “The Forgotten Battle” meekrijgt, gaat over het gevecht dat gevoerd werd van 8 september tot en met 8 november 1944. In dat gevecht moesten de geallieerden de toegang tot Walcheren op de Duitsers veroveren. Dit was een belangrijke slag, omdat dit de toegang tot de reeds bevrijde haven van Antwerpen zou openen. In die tijd was de Sloedam de enige verbinding tussen Zuid-Beveland en Walcheren.

Walcheren
In de eerst scene zien we veel beroering in de straten van het nog bezette eiland Walcheren. De Duitsers zijn druk aan het verplaatsen, omdat de aanval van de geallieerden niet lang meer op zich laat wachten. Op het stadhuis van Middelburg worden allerlei documenten vernietigd die mogelijk belastend kunnen zijn. Teuntje Visser (Raddar) is één van de jonge dames die daar op de administratie werkt. Haar vader (Bijvoet) is arts in het ziekenhuis. Beide werken deels noodgedwongen ook voor de Duitsers. Haar jongere broer Dirk (Kalter) fotografeert en is zich bewust van de opkomende bevrijding. De Duitsers bezetten nog altijd Walcheren en zijn niet van plan zonder strijd het eiland over te dragen. Een onenigheid tussen Dirk en de langslopende Duitse soldaten brengt een heel ongelukkige wending in het leven van de familie Visser.

In Engeland maken we kennis met de jonge William Sinclair. Hij is de zoon van de commandant van het vliegkamp waar hij zijn Glider Pilot opleiding volgt. De zweefvliegtuigen zijn nodig om troepen naar het front bij Arnhem te brengen. Zijn vader vindt hem nog niet geschikt om mee te doen aan de invasie, maar daar denkt Will heel anders over. In het Duitse leger maken we kennis met de jonge Nederlander Marinus van Staveren (Blom). Hij vecht mee aan het front tegen de Russen. Wanneer hij daar gewond raakt wordt hij overgeplaatst naar een kantoorbaantje bij de Duitse Oberst Berghof (Dohnanyi) in Middelburg. Deze drie verhaallijnen zijn de opmaat naar wat uiteindelijk als de slag om de Schelde de geschiedenis in gaat.

Realistisch
De op één na duurste Nederlandse filmproductie geeft een zeer realistische inkijk in dit onbekende stukje geschiedenis. De basis is het echt gebeurde gevecht, maar de wijze waarop het verhaal in deze film in beeld wordt gebracht rechtvaardigt alle complimenten die de makers ontvangen. De internationale cast bestaat uit Engelse, Duitse, Nederlandse en Vlaamse acteurs en actrices. Gijs Blom die we kennen van onder meer Sony Boy zet de jonge Marius met al zijn twijfels en emoties prachtig neer. Susan Radder (Quiz en Oogappels) weet de machteloze zus en de door het lot gedwongen verzetsvrouw met overtuiging te brengen. Voor de 21-jarige Ronald Kalter uit Leeuwarden kwam de jongensdroom om in een film te spelen uit met zijn rol als de fotograferende Dirk. De Duitse Justus von Dohnanyi speelt de ogenschijnlijk aardige officier Berghof, maar ontpopte zich zoals verwacht als een meedogenloze Oberst.

De Engelse acteur Jamie Flatters is de stoere William Sinclair die het emotioneel behoorlijk voor zijn kiezen krijgt. De komende jaren staat hij op de rol van de komende Avatarreeks. Tom Felton was in de Harry Potter-reeks de irritante blonde Draco. In deze slag speelt hij een van de soldaten. Door inpoldering bestaat de oude situatie van de Sloedam niet meer en moest een locatie gevonden worden om de grote scenes te kunnen filmen. Uiteindelijk streek een grote organisatie neer in een ver afgelegen gebied in Litouwen. De scenes zijn met veel precisie in elkaar gezet en leveren voor de toeschouwer een angstig reële belevenis op. Liefhebbers van de grote Nederlandse films en/of de geschiedenis van WOII mogen deze film niet missen.

Regie: Matthijs van Heijningen Jr.
Met: Gijs Blom, Susan Radder, Jamie Flatters, Jan Bijvoet, Ronald Kalter, Tom Felton, Richard Dillana, Marthe Scheider, Justus von Dohnanyi, Mark van Eeuwen
Kijkwijzer: 16 Jaar

Toon meer

Ad Bak

Ad Bak is de vaste filmrecensent van Regio Noordkop. Eens per week bezoekt hij Kinepolis in Den Helder voor een verslag van een nieuwe rolprent. De recensies worden doorgaans op zaterdagochtend online gezet.

Wellicht ook interessant

Back to top button