Den Helder

DutchWoodenBoatFestival gaat niet door, volgende editie in 2024

Adverentie

Den Helder – Het Dutch WoodenBoat Festival gaat dit jaar niet door. Oorspronkelijk zou het evenement tegelijk plaatsvinden met Sail, maar de benodigde ruimte was niet aanwezig. De organisatie heeft in 2024, samen met de JutterHavenDagen, weer een nieuw zelfstandig evenement gepland.

De Bootbouwschool heeft een nieuwe eigenaar: Jouke van der Meer, oud-student bootbouw van het Hout & Meubilerings College in Amsterdam. Jouke heeft de eerste cursussen al gedraaid en er zijn weer een paar cursussen gepland, waaronder weer een succescursus op de Bataviawerf deze zomer. Ook een cursus in Den Helder tijdens de Traditionele Schepenbeurs begin november staat op de rol. Geïnteresseerden die ook wel eens een cursus willen bijwonen, kunnen terecht op de website van De Bootbouwschool.

Toon meer

Odessa Langeveld

Odessa is stagiaire bij Regio Noordkop. Ze studeert aan het ROC van Amsterdam en woont in Anna Paulowna. Ze is bereikbaar via odessa@regionoordkop.nl.

1 reactie

  1. Kijk naar het prachtige kleine scheepje op de bovenstaande foto en je begrijpt meteen waarom houten boten zo´n onweerstaanbare aantrekkingskracht uitoefenen op sommige mensen. De belofte van een soort eeuwige geborgenheid via een naar eigen believen ingerichte ´houten mantel´ om je heen op de immer onvoorspelbare maar tevens volledige vrijheid schenkende zeeën en oceanen van onze wereld, dat is wat zo´n oogstrelend scheepje voorspelt. Een poging tot het beheersen van de elementen op zee schenken de mens bovendien een waardevol inzicht over zichzelf en over de diepere betekenis van zijn bestaan. Henk de Velde was zo iemand die dat overkwam. Henk werd een echte zeerot die daar vanuit zijn immense ervaring met het onophoudelijke reizen op zee (denk dan bv aan al Henk´s solotochten rondom de wereld) op aangrijpende wijze over kon vertellen. Ik voer een keer op 1 van zijn zeiljachten een paar uurtjes mee vanuit Beverwijk een flink stuk de Noordzee op, het was een onvergetelijk tripje en ik voelde me erna een bevoorrecht mens. In de jaren daarvoor had ik al zijn boeken al gekocht, boeken die hij schreef over zijn indrukwekkende avonturen. Ook woonde ik enkele al evenzo boeiende lezingen van hem bij. Stuk voor stuk waren dat uitgesproken passievolle voordrachten die Henk door het hele land op immer gedreven wijze gaf om vervolgens met de opbrengsten ervan weer een volgend avontuur te kunnen bekostigen.
    Ik ben blij dat ik Henk ooit leerde kennen, als bezoeker dan, een vriend was hij niet, Henk sloot vriendschap met zijn boot en dat was voor hem voldoende. Het is erg jammer voor de liefhebbers dat de Nederlandse Houten Boten Show dit jaar geen plaats is gegund, dat zeg ik vooral omdat ´Sail´ nogal wat grote boten herbergt en een kleine inkrimping van Sail meteen al voldoende ruimte beschikbaar maakt voor flink aantal boten van de Nederlandse showvariant. Het zullen ´de financiële belangen´ zijn geweest die de doorslag hebben gegeven.
    Persoonlijk denk ik wanneer ik al die grote boten op Sail bij elkaar zie steeds al snel weer: erg leuk maar ook ´klein maar fijn´. Elke houten boot is tenslotte een staaltje van vakmanschap, de grotere natuurlijk des te meer, daar daarbij veel grotere krachten vrijkomen, maar een kleine houten boot is financieel haalbaar en zo ´te behappen´ voor velen onder ons en die maakt zo wat mij betreft echt het verschil. Een kleine boot kan dan daarna een persoonlijke droom en belofte uit doen komen. En zo een mens een beslissende wending in zijn leven schenken.

Wellicht ook interessant

Back to top button
%d