Video

Team Ellis zwemt tegen ALS en ter nagedachtenis aan hun zus en vriendin (video)

Advertentie:

Noordkop – Stapje voor stapje het ijskoude natuurwater in. Een vriendinnengroep uit de Noordkop doet het al een paar jaar iedere zondagochtend. Het is gezellig, goed voor het lijf en geeft een adrenalinekick, maar sinds een half jaar heeft de zwemclub een nóg betere reden om te zwemmen. Ze trainen voor ‘A Local Swim’ op 2 juli, een benefietzwemtocht in Schagen.

De groep verloor hun vriendin en zus Ellis in oktober 2022 aan de ziekte ALS. Door mee te doen met de zwemtocht hopen de vriendinnen geld op te halen voor onderzoek naar de ziekte, maar vooral ook om de herinnering aan hun dierbare vriendin in ere te houden. “Ik was in eerste instantie van plan om met Bloom, een dochter van Ellis, mee te doen”, vertelt Leny Groenewoud, “toen ik het aan de groep vertelde zei iedereen meteen: ‘dan zwemmen wij met jullie mee!'”

Iedereen in de groep bewaart warme herinneringen aan Ellis. “Ze had een enorm creatieve geest”, vertelt Marieke Knook, “ze zou als vaste vrijwilliger bij onze stichting ZOdIEZiJN komen werken, maar toen kwam ALS.” Leny kent Ellis al vanaf haar vijftiende, ze woonden een aantal jaren samen in Amsterdam. “Haar lach, die hoorde echt bij haar. Zelfs toen het minder ging kon ze er de situatie vaak mee verlichten.” Na de diagnose ging het heel snel, vertelt Astrid, de zus van Ellis. “Haar lichaam werkte steeds minder goed. Ze kon de armen niet meer gebruiken, haar benen deden het niet meer. Maar één ding bleef over: haar humor”, vertelt Astrid.

“Je wil dat er meer onderzoek komt naar deze ziekte”, vertelt Margriet, “zodat we het hopelijk ooit kunnen genezen. We hebben allemaal gezien bij Ellis hoe vreselijk het is.” “We vinden het ook belangrijk om te doen om de herinnering aan Ellis in leven te houden”, voegt Leny toe, “voor haar zus en dochters.”

En wat zou Ellis er zelf van vinden? “Die lacht zich helemaal rot”, denkt Astrid, “die denkt: ‘ja joh meiden, fantastisch!'”

Doneren aan Team Ellis kan via deze website. Een andere manier om bij te dragen aan het onderzoek naar ALS is door het aanschaffen van ‘Mooie kaarten van Ellis’, een setje kaarten die Ellis zelf heeft ontworpen. De opbrengst komt geheel ten goede aan Stichting ALS Nederland.

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button