Texel

Ecomare bevrijdt jan-van-gent uit vislijn op het strand

Advertentie:

Texel – Voorbijgangers zagen dinsdag tijdens een strandwandeling bij Paal 22 op Texel een jan-van-gent die verstrikt zat in een vislijn. Ze wisten wat te doen en belden Ecomare om het dier te bevrijden.

Jan-van-genten hebben scherpe snavels, waardoor het gevaarlijk is om ze zonder ervaring op te pakken, zelfs als ze vastzitten in nylon vislijn, zoals bij deze vogel het geval was. Toen de dierverzorgers van Ecomare arriveerden, zagen ze snel dat de vogel er slecht aan toe was. Een flinke vishaak zat vast in zijn pootgewricht en de nylon vislijn zat strak om de vogel gewikkeld. De verzorgers sneden de lijn ter plekke los en verwijderden de haak in de opvang van Ecomare.

Nu mag de jan-van-gent in de opvang bijkomen van deze nare ervaring. Jan-van-genten zijn grote zeevogels die op open zee leven en alleen aan land komen om te broeden, maar niet in Nederland. Ze kiezen hiervoor rotskusten in Scandinavië en Groot-Brittannië. Als er in Nederland een jan-van-gent op het strand zit, is er meestal iets mis met de vogel.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button