Uitgaan

Lepelaars en meer: unieke vogelexcursie op Balgzand

Advertentie:

Den Helder – Balgzand bij Den Helder staat bekend als de vogelrijkste plek van Noord-Holland. Duizenden vogels vinden hier rust en voedsel aan het begin van de Waddenzee. Het gebied is afgesloten voor het publiek. Eén keer per maand organiseert Landschap Noord-Holland een vogelexcursie voor een kleine groep. Deze maand is de excursie op zondag 23 juni.

Op het wad zijn in Nederland de meeste vogelsoorten te zien. In deze tijd van het jaar zijn vaak bergeenden met hun jongen te bewonderen. Ook scholeksters en lepelaars verblijven graag op het wad en eten van het overvloedige voedsel. Het is een wonder dat deze mooie witte vogels schoon blijven in de modder. Balgzand is een rustgebied. De excursie op zondag 23 juni is een unieke kans voor ervaren vogelaars en natuurliefhebbers die de prachtige waddennatuur willen zien, verscholen achter de hoge dijk.

De excursie begint met een fietstocht binnendijks van het Kuitje naar de Kooyhoekschor, waar bij hoog water de meeste vogels zitten. Er zijn leenfietsen bij het vertrekpunt beschikbaar. De fietstocht is ongeveer vijf kilometer heen en terug. Onderweg stoppen de deelnemers regelmatig om vogels in en langs het kanaal of in de Balgzandpolder te bekijken. Bij het keerpunt gaan ze de dijk op, waar een prachtig uitzicht is over de Waddenzee en de kwelder van de Kooyhoekschor. Om 09:51 uur is het hoog water en veel vogels hebben zich verzameld op deze belangrijke rustplek.

Vertrekpunt
De excursie vindt 23 juni van 09:30 tot 11:30 uur plaats. Vertrekpunt is Oostoeverweg 80 in Den Helder. Er is een telescoop beschikbaar, maar de organisatie roept deelnemers op om een verrekijker mee te nemen als ze die hebben. Deze excursie is geschikt voor vogelliefhebbers vanaf twaalf jaar. Meer informatie is te vinden op www.gaatumee.nl.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button