Recensie

The Marvels (recensie)

Advertentie:

In 2019 begonnen Marvel Studios samen met Disney aan de serie films met Captain Marvel in de hoofdrol. Na de eerste film is in 2022 een mini TV-serie met de titel ‘Ms. Marvel’ verschenen, waarin Captain Marvel verscheen naast het jonge meisje Kamala Khan. Voor die rollen werden respectievelijk Brie Larson en Aman Vellani gecast. Nia DaCosta schreef en registreerde nu het vervolg, getiteld ‘The Marvels’, waarin beide actrices weer in de bekende rollen terugkeren.

Op planeet Hala van de blauwe Kree bevolking veroorzaken burgeroorlogen grote droogte door verlies van water, lucht en zonlicht. De leidster van Kree, Dar-Benn (Aston), bezit één van de twee Quantum armbanden die ze koppelt aan haar hamer-staff zodat er een Universal Weapon ontstaat waarmee ze in het heelal een opening, ofwel jump-point, weet te creëren. Dit wordt opgemerkt door Monica Rambeau (Parris) van de Sentient Weapon Observatotion and Response Division. S.W.O.R.D.

In ruimtestation S.A.B.E.R. wordt onder leiding van Nick Fury (Jackson) de veiligheid van het heelal bewaakt. Hij probeert ook tussen strijdende groepen te onderhandelen. Wanneer Fury ontdekt dat het jump-point vlak bij het ruimte station zit, vraagt hij Carol Danvers, Captain Marvel (Larson) en Monica Rambeau om het te onderzoeken. Als Danvers het jump-point aanraakt verwisselt ze via teleportatie met Kamala Khan (Vellani) op de Aarde.

The Marvels – The Walt Disney Company

Kamala Khan
Kamala is een jong Moslim meisje die in New York bij haar vader Yusuf Khan (Kapur) en haar bezorgde moeder Moneeba Khan (Shroff) woont. Ze is een grote fan van Captain Marvel en is in het bezit van de tweede Quantum armband. Door de teleportatie wisselingen wordt Kamala betrokken bij de missie van Danvers en Rambeau.

De drie komen er achter dat zij met hun eigen buitenaardse capaciteiten snel met elkaar van positie kunnen wisselen. Door dit goed te oefenen kunnen ze als team, The Marvels, beter op elkaar in spelen. Ook de krachten van de armband worden gebruikt om samen de strijd met Dar-Benn aan te gaan. Dar-Benn wil met al haar macht de tweede armband van Kamala veroveren om zo nog meer macht te krijgen.

Marvel films
De Marvel verhalen en figuren vinden hun oorsprong in de Marvel stripboeken en voor de film industrie is het een mooie uitdaging om deze op het witte doek met echte mensen tot leven te brengen. De fantasie is eindeloos, maar wordt fantastisch in beeld gebracht. Super snel vliegende helden en stevige vecht scènes wisselen elkaar met het grootste gemak af.

De toeschouwer moet goed opletten om het verhaal met verwarrende ruimte- en tijdsbegrippen in het oog te houden. De echte fans weten natuurlijk wie de helden zijn en waar ze toe in staat zijn. Vooral de onderlinge relaties van de helden groeit zodra je meer Marvel films met deze figuren hebt gezien.

The Marvels – The Walt Disney Company

Cast
Brie Larson speelt al sinds 2019 met succes de rol van Captain Marvel. De uit Canada afkomstige Pakistaanse actrice Iman Vellani was als Kamala Khan al te zien in de TV-serie Ms. Marvel. Zij weet de jonge Kamala met haar bewondering voor Danvers en haar heldhaftige gedrag met haar ouders lekker uit te spelen. Teyonah Parris was als Monica Rambeau eerder te zien in de TV-serie WandaVision. Samen met Larson en Vellani vormt ze een mooi team als The Marvels.

De 73 jarige Samuel Jackson (Pulp Fiction, Star Wars) kruipt al voor de elfde keer in de huid van agent Nick Fury. Zijn uitstraling is gegarandeerd een succes om zijn rol als leider Nick Fury stevig uit de verf te laten komen. Gary Lewis (vader in Billie Elliot) is moeilijk te herkennen als de blauwe Emperor Dro’ge, maar weet zich goed te presenteren als leider van de Kree-bevolking. De bekende Koreaanse acteur Park Seo-joon is perfect als de mooie jonge prins Yan.

Weer een typisch Marvel verhaal die de echte fans niet mogen missen. Natuurlijk wel blijven zitten bij de aftiteling voor een hint naar een mogelijk vervolg.

Regie: Nia DaCosta
Met: Brie Larson, Teyonah Parris, Iman Vellani, Samuel Jackson, Zawe Aston, Gary Lewis, Park Seo-joon, Zenobia Shroff, Mohan Kapur, Saagar Shaikh, Leila Farzad
Kijkwijzer: 12 jaar

Toon meer

Ad Bak

Ad Bak is de vaste filmrecensent van Regio Noordkop. Eens per week bezoekt hij Kinepolis in Den Helder voor een verslag van een nieuwe rolprent. De recensies worden doorgaans op zaterdagochtend online gezet.

Wellicht ook interessant

Back to top button